Stříbro

Než ho budete čistit, přesvědčte se, že máte v ruce opravdu celostříbrný šperk. Ne postříbřený, který naopak při čištění zčerná. Ale to, co bylo z pravého stříbra, bude svítit novotou. Nekovovou misku vystelte alobalem, na dno nasypte lžičku soli a půl lžičky jedlé sody a přelijte dvěma deci vroucí vody. Pro zvýšení účinku můžete pár kousků alobalu vložit do vody. Předměty, které jste předtím vyčistili v mýdlové vodě a omyli pod tekoucí, vložte do lázně. Začne čisticí proces, během kterého můžete ucítit zápach sirovodíku. Nechte předměty v lázni deset minut, hodně znečištěné i déle. Po vyjmutí je opláchněte pod tekoucí vodou a utřete dosucha.

Mosaz

Je to slitina mědi, zinku a dalších kovů. Ne všechny mosazné předměty se musí čistit, u některých je patina žádoucí, ale ty, které čistit chcete, nejdřív opláchněte mýdlovou vodou. Pak je suchým hadříkem utřete dosucha. Připravte si pastu ze šťávy z půlky citronu a dvou lžiček soli, tu naneste na hadřík a jemnými pohyby mosaz vyčistěte.

Zlato

Od prachu a špíny ho omyjete mýdlovou vodou. Pokud se na zlatém předmětu objeví zelené nebo červené skvrny, můžete použít stejnou metodu jako u stříbra. Ale jistější bude zajít za klenotníkem, přece jen jde o zlato.

Chrom

Kromě otření vlhkým hadříkem a vysušení hadříkem suchým můžete k nablýskání také použít jablečný ocet.

Železo

Rez odřete nasucho drátěnkou. Pak předmět ošetřete tekutým voskem nebo lakem, aby znovu nezrezivěl.

Měď

Umíchejte pastu z vinného octa a soli ve stejném poměru, vyčistěte předměty a opláchněte je.

Zašlé příbory

Ponořte je na deset minut do vody, ve které jste vařili brambory. Škrob z brambor vyčistí jejich matný povrch. Příbory potom vyleštěte hadříkem. Stříbrné příbory můžete vyčistit stejně jako stříbro. Připravte si alobal, mýdlo, sodu, ocet, citron a sůl. Přípravek si můžete víc naředit pomocí horké vody, aby šla lépe dávkovat lázeň.

Další užitečné nápady najdete v časopise Kreativ.

Zdroj: Časopis Kreativ