Chceme-li se vyhnout vrtání otvorů do zdi anebo do kachliček, volíme při umisťování zrcadla v koupelně lepení. Co se lepení týče, není třeba zůstávat pouze u zrcadel, přilepit můžete v koupelně i různé háčky, věšáky nebo držáky. Pro lepení vždy platí, že nejdůležitější je výběr vhodného lepidla a kvalita podkladového materiálu.

Čemu je třeba se vyhnout

Nejlepší volbou je vždy takové lepidlo, které je přímo určené pro lepení zrcadel anebo keramiky na nesavých hladkých površích. Taková lepidla neobsahují složky, které by mohly naleptat a nenávratně poškodit zadní stranu zrcadla.

Je z čeho vybírat

Kromě již zmíněných speciálních lepidel vhodných na zrcadla jsou tu ještě další možnosti. Velmi často se využívají oboustranné lepicí pásky, která však musí mít dostatečnou nosnost (např. TESA, Den Braven nebo CEYS Blue Tape). S páskami, které mají držet vaše zrcadlo na obkladech, rozhodně nešetřete a aplikujte je podle doporučení výrobců. Další možností jsou lepicí polštářky, které se častěji využívají spíše k lepení obrázků na stěnu. V těchto případech rozhoduje velikost zátěže.

Experimenty se nevyplácejí

Při pádu zrcadla na podlahu v koupelně může velmi rychle následovat úraz, jelikož se v koupelně často pohybujeme bosí. Nejen proto je dobré s lepením zrcadel neexperimentovat. Pokud bychom poleptali zadní stěnu zrcadla, poškodíme ho nenávratně.

Příprava podkladu k lepení

Ke každému konkrétnímu typu lepidla je připojen návod na použití, který se vyplatí dodržovat. Buďte trpěliví a nic nepodceňujte, jinak výsledek nebude odpovídat očekávání. Některá lepidla vyžadují okamžité přitisknutí lepených předmětů na plochu a naopak jiná vyžadují krátké odvětrání. Jakoukoli hladkou plochu, na kterou hodláte zrcadlo lepit, musíte předem zbavit prachu a nečistot a odmastit ji. Pro odmaštění ploch využijte benzinový nebo lihový čistič.

Jak správně aplikovat lepidlo

Lepidlo nanášejte centimetr až dva od lepeného okraje. Při přitlačení vždy lepidlo zvětší svou plochu a mohlo by vytéct a znečistit jak hrany zrcadla, tak plochu, na níž má držet. Po nanesení lepidla je třeba zrcadlo nějakou dobu držet na svém místě a také ho náležitě přitisknout k podkladu. Lepicí hmota se tak dobře rozprostře a zrcadlo má čas přilnout k podkladu. Nepříliš rozměrná zrcadla pak budou držet dostatečně, zatímco u velkých zrcadel si předem připravte něco, čím je budete moci zafixovat na svém místě. Vhodné jsou opěradla židlí nebo dvojice latěk, kterými zrcadlo podepřete ve správné výšce. Díky podpěře nemá zrcadlo tendenci sklouznout po hladkém povrchu dolů. Zrcadlo je třeba včas srovnat. Rovinu si můžete předem vyměřit a zakreslit si rysku, podle níž pak srovnáte horní hranu zrcadla. Pepidla aplikujte na zrcadlo v rovnoměrně vzdálených bodech po celé zadní ploše zrcadla. Dobrým nápadem je rovněž kombinovat lepicí pásky s bodovým lepením. Obojí lepicí materiál pravidelně střídáme, přičemž proužky oboustranně lepicích pásek aplikujeme zásadně vždy ve směru lepení zrcadla.

Jaká lepidla volit

Odborníci doporučují pro lepení zrcadel v koupelnách takzvaná MS polymerová lepidla, jako jsou UHU Montage MS polymer, nebo Bison Poly Max, nebo Mamut Glue High Den Braven. Jsou to v podstatě 2 v 1, lepidla i tmely. Jsou výhodná proto, že mají vysokou schopnost počáteční adheze, proto nehrozí, že by zrcadlo po přilepení ujíždělo z místa. Tyto polymery udrží na svém místě i těžší předměty. Nicméně na hladké ploše je vždy dobré zrcadlo podložit a zafixovat proti sklouznutí. S MS polymery nalepíte bezpečně a čistě i průhledné sklo, jen je třeba zvolit 100% transparentní polymer. Ten se může hodit na skleněné poličky v koupelnách. Další možností jsou jednosložková lepidla v kartuších, např. polymerové lepidlo Pattex.

Jak nahradit zrcadlo v koupelně

Zajímavou alternativou ke koupelnovému zrcadlu je využití samolepicích zrcadlových fólií. Fólii se zrcadlovým efektem můžete nahradit zrcadlovou tapetou nebo tabulí.

Na vyleštění zrcadla nespěchejte

Jestliže jste zrcadlo v koupelně lepili, vyčkejte dostatečně dlouhou dobu, až lepidlo náležitě zaschne. Jinak hrozí, že lepidlo povolí, nebo zrcadlo zaschne v nesprávné poloze. Až poté se pusťte do závěrečného vyleštění nově připevněného zrcadla.