Pomalu se blíží čas sklizně jednoho z nejoblíbenějšího druhu ovoce, a tím jsou jablka. Nejenže jsou zdravá a mají příznivý vliv na náš organismus, zároveň jsou velice variabilní ve svém využití a hodí se k přípravě mnoha pokrmů. Poradíme vám, jak můžete mít čerstvá jablka doma v zásobě až do příští sezóny.
Máte na zahradě pár stromků s jablky a nestíháte je každoročně všechny spořádat v čerstvém stavu nebo je zpracovat do štrúdlů, buchet, kompotů či marmelád, povidel a džemů? To je škoda. Obsahují totiž velké množství vitamínů a dalších látek, které významně prospívají lidskému zdraví, posilují imunitu, a navíc působí i proti stresu.
Mrkněte pro inspiraci zde na video:
Zkuste i jiné možnosti
Výborné jsou třeba i nasušené křížaly, přesnídávky, cider nebo domácí kalvados. Ale ze všeho nejpraktičtější je zavařit jablka jen tak s trochou něčeho sladkého. Budete mít doma „polotovar“, který se hodí k výrobě sladkého pečiva, dezertů, kaší, knedlíků i žemlovky. A díky tomu si jejich chuti užijete i během zimního období.
Ze všeho nejlepší jsou k zavařování jablka s tvrdší slupkou, kterým tepelná úprava neubere na kvalitě.
Která vybrat jablka?
K zavaření nejsou vhodné tzv. „letňáky“. Ty je nejlepší sníst nebo zužitkovat v čerstvém stavu. Mívají sklon k častému hnití a jsou na zavaření poměrně měkká. Ze všeho nejlepší jsou jablka s tvrdší slupkou, kterým tepelná úprava neubere na kvalitě. Výborné jsou například „koženáče“, které tuto podmínku naprosto splňují, mají kyselejší chuť a výbornou trvanlivost.
K výrobě vám postačí jablka a zvolené sladidlo
Připravte si misku, kterou naplníte vodou a zakápnete šťávou z půlky citronu. Následně omyjte 2 kg jablek, které postupně zbavte veškerých jádřinců a rozkrájejte je na menší kousky nebo plátky. Je na vás, jestli jablka zbavíte slupky, ale pokud se nechcete vzdát výživných látek, tak jablka neloupejte.
Nenechte jablka zčernat
Nakrájená a očištěná jablka ihned vložte do připravené misky s citronovou vodou, aby vám neměnily barvu a netmavly. Nechte je namočená alespoň 5 minut a poté vodu sceďte.
Plnění do sklenic
Takto připravená jablka plňte do čistých zavařovacích sklenic. Neplňte je až po horní okraj, ale tak 2 cm pod něj. Do každé sklenice přidejte 1 lžíci krystalového cukru, můžete použít i zdravější hnědý, stejně tak jako med. Obsah zalijte vodou zhruba 1 cm pod horní okraj a každou sklenici sklepněte lehkým poklepem dnem o stůl. Pak naložená jablka důkladně zavíčkujte.
Přichází čas zavaření
Naložená jablka sterilujte ve velkém hrnci, který vystelete čistou utěrkou, a naskládáte do něho sklenice. Vše zalijte vodou zhruba do poloviny až do třech čtvrtin výšky zavařovaček. Jakmile se voda začne vařit, uberte plamen a nechte vodu jen lehce probublávat po dobu asi 25 a 35 minut. V případě, že budete jablka zavařovat ve sterilizačním hrnci, udržujte je při teplotě 90 °C 30 až 35 minut. Po zavaření nechte jablka ve sklenicích odpočívat několik minut dnem vzhůru. Jakmile vychladnou, můžete je skladovat v lednici i několik měsíců.
Některá zavařená jablka si můžete nechat jen ve vlastní šťávě, jiné zas můžete dochutit.
Jablka lze dochutit
Některá zavařená jablka si můžete nechat jen ve vlastní šťávě, jiné zas můžete dochutit přidáním skořice, hřebíčku, badyánu, nového koření, vanilky, rumu nebo citronové a pomerančové šťávy nebo kůry.
Zdroje: www.milujizavarovani.cz, www.garden-cs.desigusxpro.com, www.plodyvenkova.cz