Stejně jako my lidé, ani mravenci nejsou lhostejní vůči nejrůznějším pachům a vůním. Vsaďte tedy na prostředky, které zasáhnou jejich citlivý čich, ať už se jedná o jakýkoli druh mravenců.

Vonný hřebíček mravence odradí

Stejně odpudivě, jako působí hřebíček na klíšťata, působí i na mravence. Proto si pořiďte dostatečnou zásobu tohoto koření a na všechna místa, kde by se mohli mravenci ukázat, zapíchejte (nejlépe již preventivně) jednotlivé kusy tohoto oblíbeného koření. Umístěte hřebíček mezi přepážky, do štěrbin u prahů, do skulin v parketách nebo ve zdi. Hřebíček umístěte i do dolních skříněk kuchyňské linky.

Bavlněné kuličky s tea tree olejem

Jedním z nejúčinnějších domácích prostředků působících proti mravencům je esenciální tea tree olej. Má silné dezinfekční schopnosti a výraznou vůni, proto jej využijte ve formě aromatizovaných bavlněných kuliček, které vložíte do zásuvky nebo do skříně, kde jste objevili mravence. Z vaty nebo kosmetických tamponků smotejte kuličky a na každou z nich kápněte 4-5 kapek esenciálního čajovníkového oleje. Stejně tak můžete kápnout několik kapek například na flanelový hadřík a tím potřít místa, kterými se mravenci dostávají do vašeho bytu. Silná vůně čajovníkového oleje je odradí.

Bobkový list do každé spáry

Charakteristická vůně bobkových listů funguje jako vynikající přírodní repelent, který odpuzuje mravence. Vyzkoušejte ho také. Skvěle se vejde do všech škvír a spár. Zasuňte jednotlivé listy pod okenní parapety, nechejte ležet listy v kuchyňských zásuvkách nebo v mezerách mezi prahem a dveřními zárubněmi, vložte listy všude, kde se objeví nějaká prasklina. Bobkovým listem obsaďte všechna strategická místa vstupu mravenců do vaší domácnosti.

Vyrobte si citrusový sprej

Používáte-li doma často citrony nebo pomeranče, využijte jejich slupku k přípravě citrusového spreje. Slupky vložte do hrnce, zalijte vodou tak, aby byly celé ponořené a zahřejte vše k bodu varu. Nechejte louhovat několik hodin a poté sceďte a používejte jako sprej v rozprašovači na místa zasažená mravenci. Pochopitelně můžete využít i sprej vyrobený z vody a čerstvě vymačkané citronové šťávy v poměru 1:1. Díky mravencům si tak doma užijete intenzivní svěží vůni citrusů.

Pepř ve všech podobách

K dalším osvědčeným prostředkům patří pepřový sprej. Postačí smíchat černý pepř (ideálně čerstvě namletý) nebo kajenský pepř s vodou a naplnit touto tekutinou postřikovací lahvičku. Sprej využijte na všech možných místech, kterými mravenci ve vašem domě procházejí.

Bez jedlé sody by to nešlo

Jedlou sodu má doma snad každý, tak proč ji nevyužít i na mravence. Postřik z roztoku jedlé soby ve vodě je jedním z nejjednodušších domácích prostředků sloužících pro boj s mravenci. Postřik použijte například na koberce, roztok na podlahy, kachličky a pevné materiály, jako například poličky a zásuvky.

Až přijde okurková sezóna

Jakmile budete mít doma tolik okurek, že nebudete vědět, co s nimi, jednoduše je nakrájejte na kolečka, a ta pak umístěte do všech rohů místností, kudy putují mravenci po vašem domě. Okurková vůně odradí mravence od toho, aby pokračovali dále do vašeho domu.

Skořicová vůně to také zvládne

Skořice má tak silné aroma, že zvládne mravence z vašeho bytu či domu vypudit jedna dvě. Zasypejte mletou skořicí mravenčí cestičky v bytě a uvidíte, jak rychle se mravenců zbavíte.

Nezapomínejme ani na ocet

Vůně octa působí na mravence jako silný odpuzující prostředek. Odvádí pozornost mravenců od ostatních vůní, které by je mohly do kuchyně nalákat. Připravte si pro každodenní použití octový roztok ze ¼ šálku vody a ¼ šálku octa, dobře promíchejte, nalijte do rozprašovače a používejte dle potřeby. Zvažte i přidání několika kapek esenciálního pomerančového nebo grapefruitového oleje. Dobře protřepejte a aplikujte směs na všech místech, kde se mravenci vyskytují.

Kukuřičná škrobová moučka mravence otráví

Za zmínku jistě stojí i využití kukuřičné škrobové moučky. Mravenci nejsou schopni ji strávit, proto po jejím požití zemřou. Tento postup – posyp ploch kukuřičnou moučkou – se doporučuje v domácnostech s domácími mazlíčky, kterým případné požití kukuřičné moučky nijak neublíží.

Nepodceňujte prevenci

Nepodceňujte prevenci

Některé z osvědčených domácích prostředků je dobré používat hlavně při preventivní péči o domácnost. Ta je totiž vždy tou nejúčinnější. Velmi důležité je co nejméně mravence do bytu zvát. Stačí snadno dostupná cukřenka, pár kapek medu či pozapomenuté sladkosti a nezvaní hosté začnou do bytu proudit doslova v zástupech.