Nechali jste při vaření nevědomky na plotně hrnec déle, než je záhodno, anebo jste v něm připálili připravovaný pokrm? Nezoufejte! Nečeká vás nepříjemné a pracné drhnutí připáleného nádobí. Raději využijte jednoduchý a účinný způsob, který vám usnadní práci a hrnec bude zase jako nový. Stačí si vzít k ruce výkonného pomocníka, kterým je známé exotické ovoce.
Jak umýt připálený hrnec bez drhnutí? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu Šetrný blok:
Místo dřiny využijte citron
Možná to mnohé z vás překvapí, ale zázračným ovocem, které dokáže bez vašeho velkého úsilí vykouzlit opět krásně čistý hrnec, je citron. Kyseliny, které obsahuje, mají totiž vynikající čisticí vlastnosti a dokáží rozpustit i ty nejobtížnější nečistoty.
Jak přesně postupovat
Nejprve odstraňte z hrnce veškeré zbytky jídla a naplňte ho vodou. Potom nakrájejte čerstvý citron na několik plátků a vhoďte je do hrnce. Následně přiveďte vodu postupně k varu a nechte ji několik minut povařit. Sundejte hrnec z plotýnky a nechte v něm citronovou vodu vystydnout. Pak vodu s citronem vylijte a hrnec vytřete měkkým hadříkem nebo houbičkou. Nakonec hrnec důkladně opláchněte čistou vodou a osušte.
Proč citron funguje na připáleniny
Obsažená kyselina citronová má vynikající čisticí vlastnosti. Rozpouští nejen připálené zbytky, ale také mastnotu a jiné nečistoty. Zároveň se jedná o přírodní produkt, který je šetrný k životnímu prostředí a neobsahuje žádné agresivní chemikálie.
Jedlá soda a ocet
Na připáleniny perfektně funguje i jedlá soda a ocet. Tato kombinace umí zatočit i s těmi nejzarytějšími připáleninami. Smíchejte jedlou sodu s trochou octa, aby vám vznikla hustá pasta. Naneste ji na připálená místa a nechte pár hodin působit. Nakonec místa omyjte a opláchněte.
Jedlá soda a alobal
Jedlou sodu lze také použít společně s alobalem. Nejprve veškeré připálené plochy posypejte sodou, zastříkněte je trochou vody, aby vznikla hustá pasta, podobně jako v předešlém případě. Následně si zmačkejte kus alobalu do pevné kuličky a vydrhněte s ním všechna znečištěná místa. Nakonec hrnec opláchněte horkou vodou.
Zdroje: www.fajntip.cz, www.westwing.cz, www.chalupari-zahradkari.cz