Jak je vůbec možné, že se okna v zimě tolik rosí? Je to následek vodní páry obsažené ve vzduchu místnosti a nízké teploty venku. Čím vyšší je teplota vzduchu v místnosti, tím více vzniká vlhkost. Proto je důležité, abyste i v zimě pravidelně větrali. Ovšem i během této obyčejné činnosti musíte vědět, jak na to správně a účelně.

Okna se rosí ve starých domech i novostavbách

K rosení oken může docházet opravdu všude. Nejvíce to však postihuje okna ve starých domech, kde je zpravidla vyšší vlhkost vzduchu. Dochází k tomu ale také i u novostaveb, kdy je stavební materiál ještě vlhký. Stejně tak se na vlhkosti podílejí i mokré procesy, které na stavbě probíhaly. V této situaci je velmi důležité, abyste pravidelné větrání dodržovali. Jedině tak dojde k pořádnému vysušení veškerého materiálu v domě.

Nezvyšujte šanci rosení oken

Mezi nejvíce ohrožené místnosti patří především kuchyň, koupelna, zimní zahrada s květinami a pokoje, ve kterých se suší prádlo. Pokud máte možnost, snažte dávat mokré prádlo na balkon, terasu, zahradu nebo do chodby. Zvýšení rosení mohou mít na svědomí i samotné dekorativní doplňky okna, jako jsou žaluzie, dlouhé záclony či závěsy. Proto je každé ráno roztáhněte, abyste zbytečně nezamezovali přístupu teplého vzduchu na okenní sklo.

Vpusťte do bytu čerstvý vzduch

Abyste zamezili rosení oken, větrejte 2-3x denně. Otevřete okno dokořán a vyčkejte 5 až 10 minut. Nejvhodnější je větrat ráno a večer, jelikož právě ráno je na sklech nejvíce vlhkosti. Mikroventilace v zimním období nemá smysl, jelikož by vám tak prochladly stěny a podlaha, což by se negativně podepsalo na vašem účtu za topení.

Proč je důležité účelně větrat?

Dle statistik se z jednoho člověka odpaří za den do vzduchu 3 l vody, tudíž celá čtyřčlenná rodina vyprodukuje až 12 litrů vlhkosti, a to nepočítáme vaření atd. Pokud byste tedy nedostatečně větrali, sražená voda vám zničí jak okenní rámy, tak i zeď pod okny či podlahu. Po nějaké době se začnou tvořit i plísně, které jsou velmi nevzhledné a zdraví škodlivé.

Kapky rosy utírejte

Jestliže uvidíte, že máte okna orosená, neváhejte. Sáhněte po kusu hadru a vodu vysušte. Nejvhodnější volbou je utěrka z mikrovlákna, jelikož vám na skle neudělá šmouhy. Utírejte pravidelně i rámy a veškeré ostatní části, kde se kapky vody vyskytnou.

Zdroje: novinky.cz, pksokna.cz, pramos.cz