Krystalizací med nepřichází o svou kvalitu, jedná se totiž o běžný proces, který je každému medu naprosto přirozený. Podle konkrétního druhu k ní dochází dříve či později. Nejrychleji probíhá u květových a lučních medů, které obsahují nejvíce glukózy. Nejdéle u medu medovicového a akátového, což bývá tak po šesti měsících, někdy i po roce. Je v nich totiž buď větší množství fruktózy, nebo složitější cukry. Pokud holdujete tekutému medu, nemá cenu si ho domů pořizovat ve velkém množství, které nestihnete spotřebovat, než zcukernatí.

Proč ke zcukernatění dochází

Krystalizaci mají na svědomí mikročástice jako například pyl a různé krystalky, které se chovají jako krystalizační jádra. Fungují jako zárodky, na nichž se postupně vytvářejí krystaly. Samotná krystalizace začíná nejprve fází nukleace, kdy med houstne, poté díky krystalům tuhne.

V podstatě je to známkou dobré kvality medu, že nebyl při výrobě ošizený. Často se můžete setkat s mylným názorem, že je zcukernatění výsledkem přidání řepného cukru, ale ten se díky legislativě nesmí do kvalitního medu dodávat.

Med je nutné správně skladovat

Samotnou krystalizaci ovlivňuje u každého medu hned několik zásadních činitelů. Je to především jeho přesné složení, původ, obsah pylových zrn a teplota skladování. Právě poslední faktor je zcela ve vašich rukou. Měli byste vědět, že čím je med uchováván v nižší teplotě, tím krystalizace probíhá rychleji. Nejideálnější teplotou k uchování tekuté konzistence je 15 až 20 °C. Stejně tak medu nedělá dobře výrazné kolísání teplot.

Problémem je i světlo, proto je nejlepší med skladovat v temnu. Pozor byste si měli dávat i na pečlivé uzavírání sklenice, protože med snadno pohltí vlhkost a může pak zbytečně zkvasit.

Jak nejlépe zcukernatělý med rozpustit

Zaručenou metodou je vodní lázeň. Vložte na dno hrnce utěrku, postavte na ni sklenici s medem a nalijte kolem ní vodu. Postupně med zahřívejte do teploty maximálně 45 až 50 °C. Nikdy tuto teplotu nepřekračujte, aby si med zachoval svou kvalitu a zbytečně nepřišel o cenné enzymy a vitamíny. Jakmile dosáhnete zmíněnou teplotu, vypněte plotýnku a nechte vodu lehce vychladnout. Postup opakujte do té doby, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Nakonec nechte med vychladnout při pokojové teplotě.

Zkuste to v troubě nebo na topení

Zcukernatělý med můžete rozpustit také v troubě, ale jen v té s termostatem, abyste měli jistotu, že nepřesáhnete teplotu 50 °C. V topné sezóně můžete také využít teplý radiátor. Stačí, když sklenici s medem zabalíte do utěrky a postavíte jej na otopné těleso. Ve chvíli, kdy bude med tekutý uskladněte jej v chladnu a temnu.

Zdroje: www.kubesuvmed.cz, www.vcelky.cz, www.medkorinek.cz