Nabíjení telefonů není, co bývalo

Dnes běžné lithium-iontové baterie čili Li-Ion jsou docela jiné než jejich předchůdkyně označované Ni-MH. Aniž bychom se museli rýpat v chemii a vysvětlovat, jak který článek funguje, Li-lon zkrátka vyžadují jiný způsob nabíjení. Pokud váš telefon vybijete až na nulu a nabijete na sto procent, vůbec tím baterii nepomáháte. Naopak! Jak je to tedy správně?

Nabíjení Li-lon baterií v krátkých cyklech

Li-lon baterie, které jsou dnes běžně ve veškeré elektronice, fungují prostě jinak. Chcete-li prodloužit životnost těchto baterií na maximum, pak zapomeňte na dlouhé nabíjecí cykly od 0 do 100 %, jako to bylo běžné u starých baterií. Li-lon vyžadují krátké cykly, a pokud možno ne do 100 %. Časté dobíjecí cykly mezi 40 až 80 % jsou pro životnost baterie nejlepší. Dokonce se dá říci, že dobíjení na 100 % je v podstatě nežádoucí. Zdá se vám to divné?

Nenabíjejte telefony přes noc

Největším nepřítelem Li-lon baterií je totiž teplo. Telefon se během nabíjení začne zahřívat a to především, pokud už je baterie zcela nabitá. V tomto okamžiku se také energie spotřebovává neustále běžícím systémem telefonu. Ten proto pokračuje v odběru energie, nabíjí se i maličko vyčerpává. Pro baterii to znamená extrémní zátěž a zároveň vznikající teplo, které ji vyloženě ničí.

Aby se zabránilo zátěži baterie a také zvýšené teplotě, doporučuje se především nedobíjet telefon přes noc. I kratší nabytí než 100 % je dostatečné a nijak neovlivňuje životnost baterie. Během dobíjení je také vhodné odstranit jakékoli dodatečné kryty či pouzdra telefonu i zavření nepotřebných aplikací telefonu.

Je možné nabíjet telefon a používat jej?

A co používání telefonu či tabletu během nabíjení? Ani to není dobrý nápad. Vypnutí elektroniky by bylo ideální, nicméně nepraktické. Pokud dobíjíte telefon, užívejte jej co možná nejméně, aby nedocházelo k větší zátěži baterie.

Jak správně nabíjet telefon?

  • Ideální jsou pravidelné kratší cykly nabíjení.
  • Vyhněte se dlouhým cyklům od 0 do 100 % a nabíjení přes noc.
  • Ukončete nabíjení v okamžiku, kdy baterie dostáhne 80 až 90 %.
  • Během nabíjení nestreamujte nebo nezatěžujte příliš baterii.
  • Vyhýbejte se zahřívání baterie.

Zdroje: kreativnija.cz, cs.wikipedia.org