Aniž by si to většina lidí uvědomovala, tak i o klasický mlýnek na maso se musí občas pečovat. Postupem času se maso nebude mlít rovnoměrně, mlýnek se začne rychleji zanášet a bude se vám s ním pracovat hůř. Čepele se otupují kvůli oxidaci a kontaktu s tvrdými částmi, především šlachami, kostmi či vlákny ještě zmrzlého masa.

Rozebrání mlýnku na maso

Jako první je důležité mlýnek na maso rozebrat. Nabrousit byste totiž měli jak křížový nůž, tak i ten kulatý, ve kterém se nacházejí otvory. Sami můžete vidět, že se na povrchu nožů nacházejí malé hrboly, které značí jejich otupení.

Kompletní návod, jak nabrousit nože použitím brusného papíru, můžete vidět ve videu:

Zdroj: Youtube

Olej proti poškrábání

Abyste zabránili případnému poškrábání kovu, namažte čepele před ostřením rostlinným olejem. Po 5 minutách působení se můžete dát do broušení. Olej způsobí malou vrstvu mezi noži a brusnou plochou, čímž zamezí jejich poškrábání. Ve výsledku tak budete mít krásně nabroušené nože bez jakýchkoliv škrábanců.

Broušení pomocí smirkového papíru

Na pevné desce si připravte smirkový neboli brusný papír o zrnitosti 120. Připevněte si ho tak, aby se nemohl nijak pohybovat. Poté vezměte nože z mlýnku, namočte je a jednotlivé čepele bruste mírně zkosenou stranou o papír. Při broušení buďte velmi opatrní, abyste se o nabroušenou čepel neřízli. Pohyby opakujte do té doby, dokud nebude čepel hladká a bez zubů. Nakonec stačí mlýnek zpět smontovat a máte připraveno na další mletí masa!

Vyzkoušejte brusný kámen

Dalším způsobem, jak nože mlýnku dokonale nabrousit, je použitím brusného kamene, který seženete v jakémkoliv obchodě s kutilskými potřebami. Postup je velmi podobný jako u brusného papíru. Kámen před použitím navlhčete vodou. Čepelí nože pak pohybujte po kameni s lehkým přítlakem. Broušení nože může trvat okolo 2-3 minut v závislosti na jeho aktuálním stavu.

Udržujte mlýnek čistý

Aby vám mlýnek na maso vydržel opravdu dlouho, je potřeba ho po každém použití správně vyčistit. Opláchněte otvory kotouče vodou, umyjte pomocí mýdla a poté utřete utěrkou do sucha. Při čištění se vyvarujte použití drátěnky a hrubé části houbičky, jinak byste mohli mlýnek poškodit.

Zdroje: chalupari-zahradkari.cz, aazdravi.cz, optolov.ru