Dobře nabroušený nůž je základem každé správné kuchyně. Pokud je tupý, dovede to kuchaře značně rozhodit. Nejenže s ním nejde dobře pracovat, ale je to i nebezpečné. Tupý nůž totiž dokáže velmi snadno sklouznout po povrchu potraviny. V případě, že nejste vlastníky brousku ani ocílky, můžete si poradit i jinak. Vyzkoušejte některý z uvedených triků.

Jak nabrousit nůž o hrnek uvidíte názorně ve videu:

Zdroj: Youtube

Vezměte si k ruce keramický hrnek

Stačí, když si postavíte na kuchyňskou linku starý keramický hrnek dnem vzhůru a použijete ho k nabroušení nože. Jeho neglazovaný povrch je totiž výborný na to, aby vám poskytl u nože dostatečnou ostrost ke krájení. A jak na to? Několikrát přetáhněte jednu stranu čepele po hrubém okraji pod úhlem 20° a zopakujte totéž na druhé straně. Několikrát tento postup zopakujte, dokud nebude nůž dostatečně ostrý. Stejně tak funguje i dno keramických talířů. Dokonce i některé ocílky se vyrábějí z keramického materiálu.

Využít lze i spodek hrnce

Stejně tak můžete nože nabrousit pomocí dna hrnce. Buď můžete brousit tak, že budete nožem ze dna jakoby jednotlivými tahy odřezávat vrstvu ubrousku, anebo můžete čepel při broušení nadzdvihovat a brousit tak nůž pod větším úhlem. Ideální je úhel dvaceti stupňů. Pokud bude větší, dojde k tomu, že čím déle budete brousit, tím více si nůž otupíte.

Máte doma schody?

Pokud ano, máte po ruce výbornou náhradu brousku. Tedy pokud nejdou obaleny nějakým materiálem, nebo nejsou dřevěné. Jestli jste majiteli kamenného nebo betonového schodiště, stačí párkrát přejet naplocho položeným nožem o schod a můžete jít krájet. Nožem při broušení nikdy nekrájejte!

Dokonalý břit pomocí pásku

K tomuto účelu využijete pouze kožený pásek, na ty koženkové zapomeňte. Sáhněte tedy do skříně a táhněte nůž po směru ostří, aby byl co největší kus břitu v kontaktu s páskem. Pásek se běžně často používá profesionály k finálnímu doostření nejmenších nedostatků po ostření ocílkou nebo po broušení na brusném kameni.

A další možnosti...

V případě, že třeba nemáte doma schodiště, podobnou službu vám udělá i kamenný parapet. Také je možné využít jemný smirkový papír, který stačí připevnit k pevné podložce. Stejně tak můžete nůž nabrousit o jiný nůž, anebo o nůžky. Vždy se však ve všech uvedených případech jedná o alternativní metody. Pokud si nechcete nože dlouhodobě poškodit, využívejte pravidelně i ocílky či brousku a na keramické nože vždy pouze ten diamantový.

Zdroje: www.hobby.magazinplus.cz, www.hobby.instory.cz, www.1t.cz