Nůžky jsou nástrojem, který nechybí v žádné domácnost. Ovšem časem otupí i ten nejostřejší břit a ani nůžky nevydrží ostré na vždy. Dnes se už příliš nevyplatí odnášet nůžky na přebroušení. A najít v blízkosti vašeho bydliště příslušnou provozovnu? To může být někdy docela problém. Nabrousit si nůžky zvládnete i doma a stačí k tomu využít některý z následujících jednoduchých triků.

Broušení o hranu skla či porcelánu

Nejprve nasaďte nůžky zvenku na sklenici, otevřete je doširoka a nasaďte je kolem nádoby. Nůžky byste měli otevřít doširoka, abyste je nabrousili i u středu. Jednou rukou držte pevně sklenici a druhou rukou nůžky. A jednoduše jakoby stříhejte, stejně jako do papíru či látky. Postup opakujte do té doby, dokud nůžky nebudou mít hladké, ostré břity. Použijte sklenici či lahev, kterou můžete zničit. Během broušení mohou na skle zůstat rýhy. Nakonec nůžky očistěte vlhkým hadříkem, protože na nich mohly ulpět mikroskopické částečky skla.

Vychytávka se špendlíkem

Tato metoda je podobná jako broušení o sklenici, jen za použití menšího nástroje. Postupujte tedy obdobně, jen stříhejte do špendlíku. Jemně nůžky sevřete a nechte špendlík, aby za vás nůžky nabrousil. Jehla bude doslova běhat mezi oběma čepelemi. Stačí projet tak zhruba dvakrát až třikrát a nůžky by měly být perfektně naostřené. Na závěr opět nůžky setřete navlhčeným hadříkem, aby na nich neulpívaly mikroskopické kovové částečky.

Hliníková fólie je k nezaplacení

Vezměte si 15 až 20 cm dlouhý kousek hliníkové fólie, několikrát ji podélně přehněte tak, aby vám vznikl dlouhý, silný, poskládaný pruh. Tím, že fólii poskládáte, budou se nůžky lépe brousit. Stříhejte do připraveného navrstveného alobalu, dokud jej zcela nerozstříháte. Používejte dlouhé střihy od středu až ke špičce nůžek. Pokud se vám nechce sedět a neustále stříhat, zmačkejte alobal do kuličky a přejíždějte s ním po tupých hranách nůžek.

Smirkový papír funguje skvěle

Jedná se o velmi jednoduchý způsob a stačí si k němu pořídit arch smirkového papíru. Použít byste určitě měli ten nejjemnější papír. Ostrý brusný by vám nůžky spíše zlikvidoval. Brousit lze klidně i obyčejné manikúrní nůžky, protože ty by měly být vždy také dokonale ostré. Smirkový papír stačí ohnout tak, aby drsná strana byla na obou stranách. Takto přeložený smirkový papír stříhejte na úzké proužky. Budete překvapeni, jak rychle se budou čepele brousit. Postačí tak 20 střihnutí a vaše nůžky budou ostré jako dřív. Na konci opět zopakujte opět čistící rituál.

Máte doma brousek?

V případě, že ano, navlhčete jeho povrch a vnitřní stranou čepelí nůžek, kterou držíte vůči brousku v ostrém úhlu, po něm chvíli přejíždějte. Správný pohyb chce trochu cviku, ale není na tom nic složitého. Aby se vám čepele brousily dobře, je vhodné nůžky rozebrat. Zlepšíte si tak přístup k celé délce obou čepelí.

Zdroje:

www.living.iprima.cz, www.nasdum.eu, www.bydlenisnu.cz