Brousek na nože lze použít i na nůžky. Problém ale bývá v tom, že se nedostane na ostří v celé jeho délce. Nůžky bychom proto měli napřed rozmontovat a brousit každou polovinu zvlášť. Na trhu seženete speciální ostřič nůžek, což je v podstatě brousek upravený tak, aby se do něj dalo zajet nůžkami bez nutnosti je demontovat. Kvalitní verze tohoto nástroje však stojí něco okolo tří set korun, což není zrovna "hubička".

Naštěstí jsou tady ještě účinné lidové triky, které žádnou investici nevyžadují. V kuchyni určitě najdete nějakou skleněnou lahev s úzkým hrdlem. Hrdlo opatrně sevřete nůžkami, jako byste ho chtěli ustřihnout, a čepelemi několikrát přejeďte po skle z obou stran. Podobně se dají nůžky nabrousit také o okraj porcelánového hrnku nebo o šroubovák.

Jestliže máte doma použitý kus alobalu, který se chystáte vyhodit, využijte ho ještě ke zostření nůžek. Několikrát jej přehněte, aby vám v ruce zůstal silnější čtverec, jehož hrana je stejně dlouhá jako čepele nůžek. Dlouhými střihy ho pak rozstříhejte na úzké proužky. Nůžky se tím jemně přibrousí.

Stejným způsobem můžete nastříhat i smirkový papír. Nemusíte ho nijak skládat, stačí ho přeložit jen jednou, a to hladkou stranou k sobě, aby čepele útočily na brusný povrch z obou stran.

S pomocí těchto fíglů prodloužíte životnost menších nůžek, které v domácnosti běžně používáte na papír, látky či provázky. Dražší nůžky kuchyňské a zahradnické se vyplatí odnést profesionálnímu brusiči, který si s nimi poradí nejlépe.

(Zdroje: https://www.nasdum.eu/jak-doma-nabrousit-nuzky/, https://bydleni.instory.cz/)