Všeho moc škodí a to v létě platí hlavně o nadměrné dávce slunce. Přemíra slunečních paprsků a hlavně horko nás zahání do bezpečí chladivého stínu nebo dovnitř domů či bytů. Co když ale únik nenacházíte ani doma a přehřátý vzduch vás nenechá pracovat, odpočívat ani spát? I bez klimatizace zvládnete dostat teplotu doma do snesitelných mezí.

Odrazit slunce před domem

Nejsnadněji se řeší takový problém, který vůbec nenastane. Kvalitní zastínění je základem úspěchu v domácnostech, které nechtějí investovat do klimatizace. Pečlivě si rozvažte, kam stínící systém umístíte. Vždy je lepší zadržet sluneční paprsky ještě před průnikem do vnitřních prostor, tedy vně okna. Rolety, markýzy nebo žaluzie představují spolehlivý způsob jak snížit doma teplotu o několik stupňů. Existují už i stínící systémy, které dovnitř pustí určité množství světla a je skrz ně i částečně vidět ven. Prosklené plochy se dají chránit i posuvnou markýzou, pergolou nebo automaticky ovládanými roletami, to už je ale finančně náročnější řešení. Bez ohledu na zvolený systém je exteriérové zastínění při regulaci teploty uvnitř bytu mnohokrát účinnější, než vnitřní závěsy či rolety.

Průhledné a účinné

Problém se sluníčkem pražícím do oken vyřeší i protisluneční fólie. Jsou tvořeny z polyesteru doplněného o tenkou, nejčastěji kovovou, mikrovrstvu. Umisťují se na interiérovou nebo exteriérovou stranu skleněných ploch a jsou schopny odrazit velké množství slunečního záření. Opět platí, že fólie umístěné z vnitřní strany skel fungují spíše jako prvek stínící, o odraz slunečních paprsků a snížení přehřívání interiéru se postarají hlavně fólie aplikované z vnější strany oken. Fólie jsou dostupné v mnoha provedeních, které se liší tloušťkou, množstvím propouštěného světla, zabarvením atd. Přidanou hodnotou je i bezpečnostní funkce některých typů fólií, například odolnost proti úderu. Tím je zvýšena ochrana skel proti zlodějům nebo vysypání střepů při náhodném úderu.

Proud vzduchu osvěží

Preventivní kroky by měly maximálně snížit množství tepelné energie, která se kumuluje uvnitř interiéru. Přesto je někdy zapotřebí vnitřek bytu zchladit a teploty srazit k příjemnějším hodnotám. Rychlé větrání a průvan je dobrou cestou, větrejte ale brzy ráno nebo pozdě večer, kdy je venkovní vzduch chladnější. Nenechávejte okna otevřená celý den, dovnitř bytu tak zbytečně proudí horký vzduch z venku. O příjemný vánek se postarají též ventilátory, které teplotu v místnosti sice nesníží, ale rozvíří trochu úmorně horký vzduch uvnitř místnosti. Kromě klasických stojanových lopatkových ventilátorů jsou na trhu i přístroje stolní, nástěnné nebo stropní, kombinované se zvlhčovačem vzduchu nebo čističkou. Zajímavou alternativou jsou bezlopatkové ventilátory, kterou jsou nejen funkční, ale i designově zajímavé.

Ochlazovače vzduchu

Skutečné ochlazení vzduchu nabídnou pouze nejrůznější systémy klimatizace, které snižují teplotu nasátého vzduchu a horký odvádějí ven z místnosti. Ochlazovače vzduchu jsou přístroje, které svým vzhledem připomínají mobilní klimatizaci a pocitově snižují teplotu uvnitř místnosti. V zásobníku zařízení se nachází chladící médium (studená voda nebo led), které je nutné pravidelně doplňovat. Do proháněného vzduchu se dostávají miniaturní kapičky vody, které se společně se vzduchem dostávají do prostoru a navozují pocit chladu. Vzduch se tím tedy zvlhčuje, což je příjemné a žádoucí v místnostech, kde je problém s malou vzdušnou vlhkostí (v zimě se pak tyto přístroje dají ve vytopených bytech využít právě ze zvlhčení vzduchu).