Pokud se vám nechce zbavit kuchyňského prkénka, které se vám zdá kvůli pokroucení nepoužitelné, nedělejte to. Velice jednoduchým způsobem ho můžete narovnat a dát mu tak další šanci.
Jak jednoduše opravit křivé prkénko? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu burgerkiran:
Pozor na nadměrnou vlhkost
Dřevěné prkénko vyžaduje svou zvláštní péči a vzhledem ke své savosti by nemělo být nikdy vystavováno nadměrnému vlhku. Zcela určitě se vyhýbejte mytí v myčce, tam opravdu dřevěné prkénko nepatří.
Po pečlivém omytí vlhkou houbičkou ho nechte vždy náležitě oschnout a nikdy ho neuklízejte bez řádného vyschnutí. Předejdete tak vzniku plísní. Stejně tak byste nikdy neměli mýt dřevěné prkénko chemikáliemi, které by se z něho později dostávaly do krájené potraviny.
Jak snadno narovnat dřevěné prkénko
Pokud už jste vystaveni situaci, že je prkénko poškozené pokroucením, použijte trik, který mu vrátí jeho původní podobu. V tomto případě ho výjimečně namočte do vlažné vody, a to zhruba na 20 minut.
Zároveň jej zatěžkejte například sklenicí naplněnou vodou nebo závažím. Poté položte prkénko na rovnou plochu a opět ho zatěžkejte, ale tentokrát po celé jeho ploše. Po několika hodinách bude opět rovné.
Jak prkénko zbavit nebezpečných bakterií
Kromě mytí je nutné také dřevěné prkénko pravidelně dezinfikovat. Hrozí zde riziko rozšíření nebezpečné bakterie E. coli, Staphylococcus a salmonely.
Ocet
Perfektně si s nimi umí poradit ocet. Proto není od věci po každém použití otřít prkénko hadříkem namočeným v octu.
Kuchyňská sůl
Kuchyňská sůl zbaví dřevěné prkénko nejen bakterií, ale i nepříjemných zápachů. Navíc ho zesvětlí do původního odstínu. Při ošetření postupujte stejně jako v předchozím případě. Namočte utěrku v silném slaném roztoku a pak prkénko přetřete. Nakonec ho rychle spláchněte čistou vodou.
Citron
K dezinfekci lze využít i citron, který zatočí také s nežádoucími zápachy. Pokud jste na prkénku krájeli česnek nebo například porcovali ryby, rozřízněte citron a vnitřní stranou potírejte chvíli jeho povrch. Na závěr prkénko opláchněte a vysušte.
Zdroje: www.toprecepty.cz, www.czkutil.cz, www.rady-navody.cz