Moderní spotřebiče slibují mražení a chlazení bez jinovatky a námrazy. Spotřebič může být ale kdovíjak skvělý, pokud máte špatné návyky či děti dlouze zírající do polic mrazáku, pak se dřív nebo později budete muset postarat o odmrazení a vyčištění.

Máte starší ledničku či mrazák a nezbývá než o ně intenzivněji pečovat? Podívejte, jak je rychle rozmrazit, když je třeba. Toto a další zajímavá videa na jdete na YouTube kanálu Lurgs How To Guides.

Zdroj: Youtube

Minimalizujte námrazu v lednici

Vrstvy námrazy v mrazáku a lednici díky špatně uzavíratelným dvířkům či přimraženým zásuvkám, které nelze vytáhnout, znepříjemňují používání. Zároveň se zhoršují chladící a mrazící schopnosti a zvyšuje se energetická náročnost spotřebiče. Jednoduše řečeno, tohle nechcete.

Aby vám váš právě vyčištěný či nově zakoupený spotřebič chladil tak akorát, budete se o to muset také trochu zasloužit.
Pravidla užívání nejsou nijak náročná. Nač byste neměli zapomínat?

  • Lednici a mrzák umístěte mimo zdroj tepla. Ideálně do míst, kde nesvítí slunce a s odstupem od zdí.
  • Ujistěte se, že je spotřebič v rovině. Pokud nebude voda správně odtékat, bude se hromadit uvnitř lednice.
  • Potraviny ukládejte do lednice v uzavíratelném sáčku nebo krabičce, aby nedocházelo k odparu.
  • Potraviny skladujte vždy až po vystydnutí.
  • Potraviny popište, abyste se lépe orientovali a abyste zbytečně lednici nevětrali při hledání správného balíčku.
  • Lednici a mrazák otevírejte jen na nezbytně nutnou dobu.
  • Pokud je to možné, plňte lednici tak, aby byla možná cirkulace vzduchu. Lednice by neměla být přeplněná.
  • Mrazáky typu „no frost“ by nemělo být nutné odmrazovat. Pokud zamrzají, měli byste prověřit odtoky vody a celkovou funkčnost, těsnění dvířek a podobně.

Jak předejít namraze v lednici?

Mrazáky, které „no frost“ technologii pozbývají, je třeba jednou za čas odmrazit, konkrétně alespoň jednou či dvakrát za rok. Hodí se to provést v době, kdy skladujete velké množství potravin a můžete v klidu spotřebič vytáhnout z elektřiny a postarat se nejen o odmrazení, ale i zevrubný úklid a omytí.

Víte, že mrazáku můžete pomoci a zabránit jeho častému zamrzání? Při úklidu je nutné spotřebiče nejen umýt, ale také perfektně vysušit. Než jej ale opět zprovozníte, aplikujte v tenoučké vrstvě glycerin.

Je to čirá tekutina, jejíž malé množství můžete pomocí hadříku nanést na celý vnitřní povrch mrazáku. Ujistěte se, že je látka rovnoměrně rozetřená, a až pak spotřebič opět zprovozněte.

Nevýhodou glycerinu je to, že nebývá běžně v každé domácnosti, a proto můžete zvolit alternativy, které také částečně zabrání zamrzání. Podobných výsledků docílíte s použitím malého množství jakéhokoli rostlinného oleje, ale také lez použít jedlou sodu, kterou rozmícháte v trošce vody. Cílem je látkou mrazák vytřít, neměly by nikde zůstávat kapičky ani žádné další usazeniny.

Související články

Zdroje: fajntip.cz, irecept.cz