Zachraň, co můžeš

Spálené jídlo bývá obvykle hned vícenásobnou nepříjemností. Nejen, že nás může připravit o pokrm, nevábně „provoní“ kuchyň i zbytek bytu, ale hlavně nás čeká nepříjemné drhnutí. Když už se v této nepříjemné situaci ocitneme, měli bychom se nejprve pokusit zachránit jídlo, je-li to ještě možné. Pokud je připálenina silná, neměli bychom se pokoušet nic odškrabovat ode dna. Vhodné je zkusit zachránit aspoň tu část jídla, která připálená není – tedy opatrným přendáním či překlopením do čistého hrnce. Teprve pak přichází čas řešit spáleninu na dně.

Pořádné odmočení je základ

Do hrnce s připáleným dnem nalijeme přibližně 5 cm vody, přidáme 2 lžíce soli a krátce povaříme, případně spáleninu zalijeme vřelou vodou z varné konvice a rozmícháme sůl. Její výhodou je, že ji máme po ruce snad vždy, když někde vaříme.

K uvolnění odmáčené připáleniny výborně poslouží dřevěné vařečky ve tvaru špachtlí, tedy ty, které mají spodní hranu rovnou. Po odmočení by měla jít připálenina už snadno vyčistit za pomoci houbičky na nádobí.. Ačkoli naškvařený pokrm přímo svádí k použití drátěnek či hrubých žínek, měli bychom na ně raději zapomenout. Mnohé materiály bychom s nimi mohli poškrábat a tak i nenávratně poškodit.

Hodí se i ocet nebo citron

K dalším osvědčeným domácím pomocníkům při odstraňování připálenin patří ocet nebo citron. Na dno nádoby nalijeme vodu, přidám ocet nebo citron, krátce povaříme a necháme působit. Po odmočení už by měly připálené zbytky jít snadno odstranit.

Kdy pomůže jedlá soda?

Téměř univerzálním pomocníkem v domácnosti je jedlá soda. Sáhnout po ní můžeme i v případě připálenin. Stačí na dno nádoby nalít 1-2 cm vody, nasypat několik lžic jedlé sody a krátce povařit. Pak už by neměl být problém nečistotu ze dna hrnce či pánve odstranit. Pokud bude stále odolávat, necháme nádobí odmáčet delší dobu, klidně i více hodin.

Ne vždy je soda na tento účel vhodná. Vynechat bychom ji měli při čištění nádobí z hliníku či s nepřilnavým povrchem. A to kvůli jejím abrazivním vlastnostem – tedy schopnosti obrušovat materiály.

Přeslička místo drátěnky?

Pro vysoký obsah křemičitých krystalů se v minulosti používaly na čištění kovového nádobí sušené nebo čerstvé přesličky. Zvláštní vlastnosti a využití těchto rostlin připomínají některá lidová jména – cidivka, škrabka, šmirglová tráva.