Mapy, které se vsákly do látky, a mají nevzhlednou nažloutlou barvu. To jsou skvrny od potu. Nejčastěji je vidíme na bílém oblečení. Nevyhýbají se ale ani barevnému. Jsou také často doprovázeny světlými šmouhami od tuhých deodorantů.

Rychlá akce

Pot z textilu je nutné dostat co nejrychleji. Čím déle na látku působí, tím více ji ničí, odbarvuje a tvoří mapy. Jakmile dorazíte domů, oblečení nevěšte na balkón tzv. vyvětrat, ale namočte ho do vlažné vody s mýdlem nebo trochou tekutého pracího prášku. Pokud chcete odstranit již zaschlé skvrny, zkuste následující metody.

Kašička z prášku na prádlo

Prášek na prádlo v sobě obsahuje všechny důležité čistící látky. V případe starších a odolných fleků je však nutné, aby působil na konkrétním místě. Udělejte z něj za pomoci vody kašičku a tu vetřete do látky. Nechte mírně zaschnout a svršek namočte na několik hodin do vlažné vody. Pokud máte černé nebo barevné prádlo, použijte tekutý prací prostředek.

Ocet nebo sůl

Sílu octu poznaly i naše babičky. Připravte si roztok z 1 litru vody a 3 lžic octu. Promíchejte a namočte do něj na několik hodin oblečení se skvrnami. Poté ho normálně vyperte. Podobně působí i sůl. Hrst soli vsypte do litru vody a nechte působit přes noc.

Jedlá soda nebo kyselina citrónová

Jedlá soda je běžným pomocníkem. Poslouží i v boji proti flekům od potu. Stačí, když ji nanesete na mapy, které jste předtím namočili. Nechte působit před noc a pak oblečení vyperte. Kyselina citrónová je vhodná jak na barevné, tak bílé prádlo. 10 g prášku nasypte do litru horké vody. Svršky nechte v lázni alespoň hodinu před tím, než je necháte vyprat.

Jádrové mýdlo

Klasické mýdlo s jelenem se využívá po celá desetiletí. Jeho účinnost je dokonce podpořené i výzkumy. Je šetrné k přírodě a nedráždí atopickou pokožku. Použít ho však můžete i na mapy od potu na barevném prádle. Stačí ho nastrouhat do kýble s horkou vodou a oblečením a nechat ho působit přes noc. Svršky poté vyperte.

Aspirin

Prášek nepůsobí jen na bolest, ale také pomáhá odstraňovat skvrny. Dvě tabletky rozmačkejte v šálku horké vody a roztok nalijte přímo na mapu. Nechte dvě hodiny působit a potom oblečení vyperte.

Jak předcházet vzniku skvrn

Pevné antiperspiranty bez vůní působící na 24–48 hodin by na oblečení neměly zanechávat bílý povlak. Kuličky, spreje nebo pevné deodoranty jsou skvrnami v oblasti podpaží proslulé. Pokud tedy chcete předejít tvorbě map, kupujte si kvalitní antiperspirant, který neobsahuje hliník. Aplikujte ho na kůži a nechte zaschnout. Poté se oblečte.

Zdroj:

https://lepsiden.sk/7-tipov-ako-odstranit-skvrny-od-potu/

https://www.prozeny.cz/clanek/skvrny-od-potu-10-tipu-jak-se-jich-zbavit-18101