Při odstraňování skvrn postupujte tak, abyste nenadělali víc škody než užitku. Zvlášť velké nepříjemnosti může způsobit prosáknutí barviva i na další části oblečení. Pokud se tedy snažíte vyčistit např. rukáv od košile, je vhodné skvrnu podložit tak, aby se neprosákla i na opačnou stranu rukávu. Podobně postupujeme i při čištění skvrn na kalhotách.

  • Krev – skvrnu nenechte zaschnout, zaschlá krev se odstraňuje velmi špatně. Co nejrychleji ponořte zakrvácenou část oděvu do nádoby s vlažnou či studenou vodou, ideálně přidejte i sůl. Pokud došlo k silnému zašpinění, pak lázeň několikrát vyměňte. Následně skvrnu vydrhněte tekutým pracím prostředkem a nakonec celý oděv vyperte běžným způsobem.
  • Červené víno – i tady platí, že snadněji si poradíme s čerstvou skvrnou. Tam, kde se hoduje, bývá k dispozici kuchyňská sůl. Nasypte ji co nejrychleji na skvrnu a nechte působit alespoň 15 minut - pohltí snadno nejen vlhkost, ale částečně i červenou barvu. Se světle růžovou skvrnou by si měla poradit pračka ve spolupráci s pracím prostředkem. Nemáte po ruce sůl? Pak můžete zkusit skvrnu polít bílým vínem, popř. citronovoou šťávou.
  • Káva – připravte roztok, do kterého část oděvu se skvrnou namočíte. Na litr vody budete potřebovat 1 lžíci bílého octa a 1 čajovou lžičku pracího prostředku.
  • Tráva – namočte skvrny do neředěného bílého octa, případně je potírejte lihem.
  • Omáčka – skvrnu posypte jedlou sodou, kukuřičným škrobem, moukou nebo solí. Zmíněné látky výborně poslouží jako pohlcovač mastnoty. Po chvíli působení je z oděvu odstraníme kartáčem a špinavou část oděvu namočíme do horké vody a přidáme prací prostředek. Pokud je omáčka hustá, zkusíme ji opatrně seškrábnout pomocí nože.
  • Bláto – v tomto případě je lépe nechat skvrny zaschnout a teprve pak je opatrně vykartáčovat.
  • Hořčice – připravte si roztok z litru teplé vody, do které vmícháte 1 polévkovou lžíci bílého octa půl čajové lžičky tekutého pracího prostředku. Za pomoci houby naneste roztok na skvrnu a nechte na vzduchu oschnout. Před praním ještě přímo na skvrnu naneste tekutý prací prostředek.

Co raději nechat profíkům?

Pokud se nám podařilo potřísnit nějaký zvláště oblíbený, případně vypůjčený, kousek oblečení a nejsme si jisti výsledkem domácího čištění, je ideální konzultovat nehodu s čistírnou. Zkušení pracovníci poradí, jak postupovat v domácích podmínkách a kdy je lépe nezasahovat a nechat čištění na odbornících. Zvlášť u dražších kousků se může takový postup vyplatit. Zároveň platí, že pokud dáváme oblečení do čistírny a známe původ skvrny, měli bychom na to pracovníky čistírny upozornit. Mnohem snáze budou moci zvolit ten nejvhodnější postup odstranění skvrny.