Bavlněné utěrky bývají velkým pomocníkem v kuchyni, kde slouží k utírání čistého nádobí nebo různých povrchů. Bohužel se mohou dostat do styku i s kávou, čajem, vínem či sójovou omáčkou. Kvůli těmto skvrnám se z krásných bílých utěrek stanou flekaté. Nemusíte však házet flintu do žita, jelikož i na takové skvrny existují triky, které si s nimi jednoduše poradí!

Vak se solí a mycím prostředkem

Skvělý trik na bělení utěrek a odstraňování skvrn během praní můžete vidět ve videu:

Zdroj: Youtube

Při běžném praní se skvrny a zašlé utěrky samy nevyčistí, a proto byste měli do pračky ještě něco přidat. Vezměte si koupací rukavici nebo bílou ponožku, do které nasypte jednu lžíci mořské soli. Poté přidejte jednu lžíci mycího prostředku na nádobí a nakonec svažte. Naplněnou ponožku vložte mezi utěrky do pračky a zapněte běžný režim. Po vyprání budou vaše utěrky zase jako nové!

Obyčejné žlučové mýdlo

Jakmile utěrku ušpiníte od něčeho, co jen tak snadno nevyperete, měli byste ji dát hned namočit a vyprat. Když ale nemáte zrovna plný koš bílého prádla, tak se vám praní samotné utěrky nevyplatí. Použijte proto obyčejné žlučové mýdlo, které si se skvrnou poradí. Namažte s ním flek z obou stran a utěrku vložte do vody. Namáčejte ji klidně až do té doby, dokud se nebudete chystat prát.

Olej jako lapač nečistot

Další trik, jak na skvrny, je pomocí oleje. Možná to zní zvláštně, ale olej má skvělé vlastnosti, co se týče pohlcování nečistot. Do 5 litrů horké vody nasypte hrnek pracího prášku a po dvou lžících jedlou sodu a olej. Vše pečlivě zamíchejte a ušpiněnou utěrku do roztoku vložte. Než voda vychladne, vyndejte utěrku ven, vyždímejte a přidejte ji do pračky k ostatnímu prádlu.

Domácí roztok na skvrny

Převaření utěrek je považováno také za účinný způsob, který je dokáže zbavit i těch největších skvrn. Uvařte v hrnci 3 litry vody. Poté přidejte 100 g pracího prášku, 2 lžíce kuchyňské soli a lžíci sody na praní. Vše promíchejte a do vzniklého roztoku ponořte veškeré vaše špinavé utěrky. Následně zapněte sporák na mírný plamen a roztok i s utěrkami vařte 5 minut. Po vychladnutí roztoku utěrky vyndejte a vložte do pračky. S výsledkem budete více než spokojeni!

Jak často prát a měnit utěrky

Frekvence praní a výměny utěrek závisí na několika faktorech, včetně toho, jak často jsou utěrky používány a k jakým účelům. Obecně platí, že utěrky, které se používají denně nebo často, by měly být prány každý týden nebo alespoň každý druhý týden. To pomáhá zabránit hromadění bakterií a zápachu. Utěrky používané v kuchyni pro mytí nádobí nebo na čištění povrchů by měly být měněny častěji, protože mohou obsahovat potravinové zbytky nebo chemické zbytky. Je také důležité dbát na správnou hygienu a skladování utěrek. Po použití by měly být umyty a dobře usušeny, aby se snížilo riziko růstu bakterií. Utěrky je dobré prát odděleně od ostatního prádla a při vyšší teplotě, aby se zabezpečilo účinné odstranění bakterií. Pokud utěrky začnou ztrácet svou barvu, strukturu nebo začnou páchnout, je to znamení, že je čas je nahradit novými. Celkově platí, že pravidelné praní a výměna utěrek je nejen důležitá pro udržení čistoty a hygieny v domácnosti, ale také pro prodloužení životnosti utěrek a zamezení šíření bakterií a zápachu.

Zdroje: jenzeny.cz, bydleni.instory.cz, nejlevnejsizbozi.cz