Nešvar nebo turistická atrakce?

O tom, že patří odhazování použitých žvýkaček k velkým nešvarům, svědčí i skutečnost, že jim je věnována pozornost hned v úvodu pražské vyhlášky o čistotě v ulicích a na veřejných prostranstvích. Strážníci sice mohou na místě nevhodné chování pokutovat, ale asi jen těžko zahlédnou viníka při činu. Je smutné, že těch, kteří si nelámou hlavu s tím, jak těžko a nákladně se kousky lepkavé hmoty z chodníků či koberců ve veřejném prostoru uklízejí, je tolik.

Na druhou stranu existují ve světě i místa, která nalepování žvýkaček povýšila na turistickou atrakci. Bubblegum Alley můžete najít např. v Seattlu či kalifornském San Luis Obispo.

Trik s ledem

Pro odstranění žvýkačky z textilu, ať už z oblečení, koberce nebo třeba autosedačky, můžeme použít kostku ledu či jiný dostupný zmražený předmět (např. chladicí vložku do cestovní ledničky). Pokud budeme chladit žvýkačku ledem, je dobré jej vložit např. do mikrotenového sáčku, abychom zbytečně nemuseli vysoušet rozmrzlou vodu. Prudkým zchlazením žvýkačka ztvrdne a pak ji budeme moci poměrně snadno odloupnout. Může se stát, že na oblečení i po úspěšném zákroku zůstane stopa, na které se bude ve zvýšené míře přichytávat špína. V takovém případě je dobré se obrátit na odborníky v čistírně oděvů.

Pokud se jedná o drobnější kousek oděvu a v mrazáku máte dostatek místa, pak můžete oblečení na 2-3 hodiny vložit do mrazáku a po vyndání co nejrychleji opatrně ztuhlou žvýkačku sloupnout.

Speciální odstraňovač žvýkaček

Skutečnost, že přilepené žvýkačky způsobují mnoho potíží, ilustruje množství přípravků na trhu. Při výběru konkrétního prostředku však třeba důkladně prostudovat na jaké povrchy je určený, aby nedošlo k poškození čištěného předmětu. Prodávají se jak přípravky ve spreji, tak i roztoky nejrůznějšího složení.

Jak odstranit žvýkačku z vlasů

Jaké patálie může představovat žvýkačka ve vlasech přibližuje jeden z dílů kultovního seriálu Simpsnovi. Líza se snaží za vydatné pomoci ostatních zbavit lepkavé hmoty. Asi nejméně šťastné se ukazuje pomazání dotčeného místa medem. Nakonec si Líza narazí čepici a jde k holiči, který problém vyřeší odstřižením slepených vlasů. Řešení to je poněkud drastické, zvlášť pokud se vám žvýkačka přilepí blízko u hlavy a na své kštici si zakládáte. Našli jsme pro vás však řešení, které vám pomůže zlikvidovat žvýkačku z vlasů mnohem šetrněji. Potřebujete pouze dvě věci – obyčejný hřeben a pěnové tužidlo na vlasy. Jak ukazuje následující video, žvýkačka postříkaná tužidlem jde poměrně dobře z vlasů vyčesat.

Zdroj: Youtube