Máte kohout otočený na maximum, ale topící schopnosti vašeho radiátoru jsou jaksi nevalné? Do toho vás večer u večeře nebo při sledování televize ruší rachotivý zvuk? Nejvyšší čas radiátory odvzdušnit. Připravte si odvzdušňovací klíč, hadr, kýbl a jde se do akce.

Možná se vám stane, že nebudete moci najít odvzdušňovací klíč. Nebojte, je to taková každoroční klasika mnoha domácností. Jestli jste prohledali všechny skrýše, a už jste ztratili nervy, zajděte do železářství, mají ho tam za pár korun. Dá se sehnat i odvzdušňovací klíč rovnou se zásobníkem, který vodu z radiátoru zachytí. Pokud chcete být ještě stylovější a mít klíč na očích, poohlédněte se na internetu. Dá sehnat třeba i klíč zabudovaný do plastové rybky s magnetem, která se jednoduše přichytne na radiátor.

To, že radiátor potřebuje odvzdušnit, poznáte také podle toho, že se zahřívá pouze v dolní části a nahoře bývá vlažný.

Odvzdušňování se vykonává při zapnutém radiátoru, vyčkejte, než se topení zahřeje a vzduchové bublinky se nashromáždí v radiátorech.

Pokud máte oběhové čerpadlo, po dobu odvzdušňování ho raději vypněte.

V rodinném domě začínejte odvzdušňováním nejníže položených radiátorů.

Co si na odvzdušnění nachystat

Příprava je velice jednoduchá, stačí vám:

  • odvzdušňovací klíč – nalezený nebo nově zakoupený
  • kýbl – k zachycení kapající vody
  • hadr – abyste mohli setřít vodu, která z radiátoru unikne mimo kyblík

Až najdete ventil

Ventil povětšinou naleznete v horní části radiátoru. Hadr umístěte za ventil, abyste si vodou nepostříkali zeď a kbelík dejte přímo pod ventil.

Otevření ventilu

Ventil velmi opatrně otevřete proti směru hodinových ručiček, stačí čtvrt až půl otáčky, více jej neotvírejte. Dbejte na svou bezpečnost! Nyní by měl z radiátoru unikat vzduch - uslyšíte syčení. Až se odporoučí nežádoucí vzduch, začne prskat voda, která za chvilku bude souvisle odtékat. Přesně v této fázi ventil opět zavřete.

Je tu možnost, že budete muset odvzdušnění opakovat, i to je zcela běžné.

Nezapomeňte si znovu zapnout oběhové čerpadlo, pokud jste ho vypínali.

Po odvzdušnění bude též potřeba doplnit do topení vodu. Jaký má mít váš radiátor tlak, se dozvíte v příručce, kterou jste si jistě od dodavatele radiátorů někam pečlivě uložili.

Panelový dům

Vlastníte-li byt v paneláku nebo jiném podobném domě, odvzdušňování je o něco složitější, protože se musí domluvit všechny bytové jednotky najednou. Teplo a vzduch musí vystoupat až do nejvyšších pater, kde obyvatelé bytu z radiátorů přebytečný vzduch uvolní z výpustních ventilů.

Zdroje: www.thesun.co.uk, www.dumazahrada.cz, www.ceskestavby.cz