Zdroje: bydletsnadno.cz, mamedum.cz

Odvzdušněte radiátory a využijte teplo na 100%

Radiátory jsou ohřívané horkou vodou, která proudí systémem. Do tohoto systému vytápění, které je propojené úzkým potrubím, se může dostat vzduch a ten jím putuje. Vzduchová bublina se ale neohřívá, rozhodně ne tolik, nakolik bychom chtěli, a kvůli takové vzduchové bublině radiátor nehřeje rovnoměrně po celé své ploše.

Aby bylo možné vzduch vypustit, musíte otevřít ventilek, který je na topném tělese právě pro tyto účely. Může mít podobu šroubku, který lze povolit prsty, protože je hlavice široká, dostatečně velká a také vroubkovaná, a proto ji lze bezpečně uchopit a pootočit.
Druhý typ ventilů lze také snadno uvolnit, ale jen šroubovákem, speciálním klíčem nebo například mincí. Jsou to ventily s drážkou uprostřed jako na šroubu.

Odvzdušnění topení zvládne každý

Podívejte se na typy ventilů, ale i samotné odvzdušňování v tomto videu z YouTube kanálu „Jdu do dílny“. Provede vás nejen typy ventilů, ale také tím, jak odvzdušňovat:

Zdroj: Youtube

Jak odvzdušnit radiátor

Samotné odvzdušnění je jednoduché, ale určitě mějte po ruce hrnek nebo nějakou nádobu, kam necháte vodu odtéct. Hodit se může i utěrka nebo starý hadřík. Otevřete ventil regulující teplotu na maximum, tím zajistíte cirkulaci vody. Bubliny vzduchu se budou přirozeně pohybovat systémem nahoru do vyšších pater, proto v domě začínejte odvzdušňování v nejnižších patrech.

Ventilek odvzdušnění povolte jen pomalu a nechejte trochu vody odtéci. Pokud je v topení vzduch, napřed odejde vzduchová bublina a pak může voda trochu prskat, než začne vytékat jen voda bez bublin.

Ventil uzavřete a zopakujte odvzdušnění na ostatních topných tělesech vašeho systému.

Nezapomeňte, že pokud máte vlastní kotel, a tedy také vlastní systém, musíte se postarat o celý. Měli byste vědět, zda do něj není nutné dolít kapalinu, případně zkontrolujte tlak v systému, který má uzavřenou expanzní nádobu. Jak říká autor videa, uzavřené systémy je lepší odvzdušňovat ve dvou, aby bylo zajištěné dopouštění vody do systému během odvzdušňování topného systému ve vyšších patrech.

Související články