Orchidej je nádherná exotická květina, která běžně parazituje na jiných rostlinách. Ve volné přírodě se rozrůstá na svém hostiteli, ale doma v květníku se nemá kam roztahovat, a proto časem může začít odumírat. Právě v tento moment byste měli orchideji pomoci k dalšímu růstu. Jak

Inspirovat se můžete v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Jak orchidej omladit

Pokud je vaše orchidej značně vytáhlá a má slabší listy, je potřeba ji zmladit. Nejprve celou rostlinu vytáhněte z květníku a očistěte kořenový systém od substrátu. Jistě narazíte na mnoho hnědých nefunkčních kořenů, které je potřeba odstranit. V případě, že se jedná i o kus stonku, jednoduše celý spodek rostliny odstřihněte. Použijte k tomu dezinfikované zahradní nůžky a ponechte opravdu jen zdravé části, aby se případná plíseň či hniloba dále nemohly šířit.

Rostlinu ošetřete

Otevřené rány odstřižené orchideje je nutné ochránit a použít k tomu můžete obyčejnou mletou skořici nebo nadrcené aktivní uhlí. Dokonale porušená místa vysuší a vydezinfikuje. Nakonec rostlinou lehce potřeste, aby přebytečná skořice z rostliny opadala. Zanesené listy můžete otřít vlhkou houbičkou nebo spláchnout pod tekoucí vodou.

Související články

Přichází čas sázení

Stačí si pořídit nový substrát na orchideje, který je k dostání v každém květinářství. Zvolte dostatečně velký květník, orchidej do něj vložte a zasypte substrátem.

Dejte orchidej do vodní lázně

Nově zasazenou orchidej vložte na jeden den do širší nádoby, v níž je vlažná odstátá voda. Kořenový systém si nabere dostatečné množství vody. Nový substrát je totiž vyschlý a díky tomu nasaje potřebnou vlhkost. Když z lázně orchidej vyndáte, nechte ji řádně okapat a na závěr celou rostlinu vložte do obalového květináče.

Orchidej roste ve správný čas

Nadále můžete orchidej rosit jen čistou odstátou vodou, a to tehdy, když bude opravdu suchá. Pokud byste ji náhodou někdy vodou předimenzovali, co nejdříve přebytečnou vodu z obalového květníku vylijte. Pro prevenci jakýchkoliv chorob není od věci přidat do postřiku z ½ l vody občas i 1 ml peroxidu vodíku v 3 % koncentraci.

Zdroje: www.bydleni.magazinplus.cz, www.chalupari-zahradkari.cz, www.tema.ceskenapady.cz