Viklavá, pokřivená pánev je nepříjemnost. Nerovnoměrně se zahřívá, takže hrozí, že jedna strana řízku bude spálená a druhá syrová. Proč se pánev, plechy či jiné nádobí deformují?

Nekvalitní nádobí

Když se pánev rychle zahřeje nebo ochladí, některé části se rozpínají či smršťují rychleji než jiné. Pokud se tento proces děje nerovnoměrně, dochází k deformaci. Stačí, abyste horkou pánev opláchli ve studené vodě, přehřáli ji nebo ji položili na větší hořák. Jak tedy zabránit deformaci pánví? Kupte si kvalitní nádobí. To poznáte hlavně podle tloušťky dna a stěn. Čím větší tloušťka, tím vyšší kvalita. Pokud v technických specifikacích narazíte na číslo 2 mm, rozhodně takovou pánev nekupujte. Navíc tenké jednovrstvé pánve vyrobené z měkkých kovů, jako jsou hliník a měď, se častěji deformují než vícevrstvé nádobí vyrobené z tvrdých kovů, jako jsou ocel nebo eloxovaný hliník.

Jak opravit pánev

Existují dvě metody, kterými můžete v pohodlí vašeho domova zkusit pánve „opravit".

Ručníková metoda

Tento způsob opravy zvládnete i v panelákovém bytě. Nepotřebujete totiž žádné speciální pomůcky. Nachystejte si dva ručníky, kladívko nebo paličku na maso a rovný tvrdý povrch.

Související články

Ručníková metoda - postup

Nejdřív pánev zahřívejte cca 7 až 10 minut na slabém plameni. S teplým materiálem se lépe manipuluje. Poté na dno pánve rozprostřete ručník. Pokud se varná plocha ohýbá směrem ke stropu, položte pánev na ručník stejně jako ji dáváte na sporák. Jestliže povrch vytváří misku, položte pánev lícem dolů. Nyní nádobí zakryjte druhým ručníkem a kladívkem nebo paličkou jemně poklepávejte na pokřivenou část tak dlouho, dokud se nevrátí do původního tvaru.

Metoda dřevěného bloku

Na opravu pokřivené pánve budete potřebovat kus dřeva o rozměrech cca 45 x 90 mm. Ten ořízněte tak, aby odpovídal průměru pánve. Nádobí zahřejte na mírném plameni. Poté pánev položte na tvrdý povrch. Opět můžete použít ručník, který utlumí nárazy. Dřevo vložte doprostřed pánve a paličkou na něj poklepávejte, dokud se kov nevrátí do původního tvaru. Jakmile nádobí vychladne, opět ho zahřejte. Celá procedura může trvat 3 až 4 kola zahřívání a poklepávání.

Zvlněná pánev

Mějte na paměti, že kov je po opravě oslaben. Jeho struktura je narušena a je tenčí než na zbytku pánve. Je tedy možné, že se nádobí po určitém čase znovu zdeformuje.

Zdroj: www.covybrat.cz, www.prudentreviews.com, www.wikihow.com