Každý z nás zažil situaci, kdy mu nešlo otevřít pevně utažené šroubovací víčko. Při zavařování totiž ve sklenici vzniká podtlak. V tento moment nemá smysl sázet na hrubou sílu. Použijte rozum a poznejte ty správné vychytávky, které vám k obsahu sklenice snadno pomohou. Máte hned několik možností.

Jak vyzrát na nedobytnou sklenici, se můžete podívat v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Pomůže ručník či utěrka

Nejjednodušší variantou, jak otevřít šroubovací víčko na sklenici, je za pomoci utěrky nebo ručníku. Pokryjte utěrkou víčko a následně otáčejte ve směru otevření. Uzávěr vám nebude tolik klouzat, jako když jej otvíráte holýma rukama.

Poklepejte na okraj víčka

Tento způsob otvírání je velmi jednoduchý a účinný. Vařečkou nebo příborovou lžící několikrát poťukejte z několika stran na víčko. Je nutné, aby zavařovací sklenice byla mírně nakloněna. Díky tomu vzniknou mezi sklenicí a víkem vzduchové kapsy a uzávěr půjde jednoduše odšroubovat.

Udělejte do víčka otvor

V tomto případě sice víčko znehodnotíte, můžete jej pak ale ještě využít k něčemu dalšímu na zahradě nebo domácnosti. Víčko jednoduše otevřete pomocí pevného nože nebo šroubováku. S velkou opatrností stačí do uzávěru udělat pár otvorů.

Využijte příborový nůž

Jedná se o metodu, která patří k nejčastěji používaným. Pomocí příborového nože budete pomalu po celém obvodu nadzvedávat víčko. Vzduch se dostane pod uzávěr a otevření sklenice je pak snadné a bezpečné.

Použijte gumové rukavice

Další metodou je použití gumových rukavic, které zabrání prokluzování víčka v dlaních. Kompot tak mnohem snadněji otevřete. Jistou sílu v rukou to však vyžaduje.

Vložte sklenici do horké vody

Jedná se o účinnou a velmi jednoduchou variantu. Do nádoby s horkou vodu ponořte na několik minut zavařovací sklenici dnem vzůru. Po ochlazení vody sklenici vytáhněte a můžete ji otevřít. Sklenici je možné půl minuty podržet pod tekoucí horkou vodou. Tento způsob je ovšem velice nehospodárný.

Lepicí páska

Vezměte si jako pomocníka kvalitní a pevnou lepicí pásku. Připevněte ji na víčko tak, aby část přesahovala mimo. Bude soužit k uchopení. Za tento konec pak prudce trhněte, víčko by se mělo uvolnit. Buďte však opatrní! Vlivem trhnutí by část obsahu mohla ze sklenice vystříknout.

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.hobby.instory.cz, www.bydlimeutulne.cz