I když dnešní obchody a specializované prodejny nabízejí květináče nejrůznějších druhů a materiálů, od plechu přes keramiku až po plasty, kameninu nebo beton, ne vždy se nám líbí konečné provedení a hlavně cena. Květináče jsou mnohdy dražší než samotná květina, zejména pokud se jedná o ty velké a obří. Přitom můžete ušetřit a ještě se pobavit, když se rozhodnete si jej vyrobit sami. Přesněji dotvořit sami. Výsledek vaší práce vám bude každý závidět.

Stačí lehký plastový květináč a myšlenka

Většinu květin v květinářství si kupujeme ne v ozdobném dekorativním obalu, ale pouze v jednoduchém plastovém květináči s tím, že se předpokládá, že obal máme doma. Jenže právě tyto obaly jsou cenově někdy až nemravné.

Přitom stačí jen ve velkém supermarketu koupit lehký a levný plastový květináč a ten si sami dotvořit. Barvami, nalepením látky, ubrouskovou metodou, gázou, buničinou, kamínky nebo korálky. Základem je dobré lepidlo a fantazie.

Slaďte si květináče se stylem vašeho domova

Pokud už se rozhodnete do této tvořivé práce pustit, pak si předem vylaďte paletu barev. Doporučujeme vyrobit do každé místnosti bytu specifické květináče, které budou ladit barvami i provedením.

Připravte si lepicí pistoli, jíž lze zakoupit v každém obchodě s domácími potřebami i v sítích pro kutily. Pistole se vám rozhodně neztratí a použijete ji i pro vánoční nebo velikonoční dekorace.

Provázková metoda omotáváním

Velmi pěkný efekt na květináči vytvoří třeba do kruhu omotaný provázek. Můžete použít různé materiály, tloušťky i barvy a vytvořit si pruhovaný květináč, duhu anebo klidně jen decentní černobílý doplněk každého interiéru.

Práce s provázkem je rychlá a zvládnou ji i děti. Jen si nezapomeňte koupit velké klubko, protože nic není horšího, než když vám uprostřed práce provázek dojde. Přírodní provázek vypadá stylově a přirozeně a na květináči vytvoří jakousi klícku nebo košík.

Oblečte květináče do svých starých šatů

Každá z nás máme doma jistě nepřeberně šatů a starých trik, která už nenosíme. Nastříhejte je a oblečte do nich své květináče. Lepicí pistole zase pomůže. Využít a upcyklovat můžete i staré povlečení, deku anebo džíny, pokud chcete květináče oblečené do denimu. A klidně i ponožky!

Jen pamatujte na to, že květináč bude asi stát ve vodě, takže nechte pár centimetrů ode dna bez látky.

Nebojte se i bláznivých nápadů

K ozdobení květináčů můžete využít klidně i hračky, s nimiž si už vaše děti nehrají, autíčka, medvídky anebo malé plastové hračky. Doporučujeme ale jiný materiál než plast nebo gumu, abyste nevytvořili kýč. Autíčka jsou skvělý nápad, jsou plochá a dobře drží. Hezky vypadají i kousky puzzle.

Ubrousková metoda a další inspirace

Pokud chcete vsadit na klasiku, zkuste i ubrouskovou metodu, anebo prostou gázu nebo obvaz. Ten vám díky bílé barvě potom dovolí i následné dozdobení barvami. Ti náročnější se mohou vrhnout i na techniku smaltu. Je nádherná a vtiskne vašemu domovu retro styl.

Zdroje: www.jaksetodela.cz, kreativnija.cz,www.novinky.cz