Klíčky jsou plné vitamínů a minerálů, mají zajímavou chuť a vypěstujete je skoro bez práce už za 3 dny. Vypěstované klíčky si samozřejmě můžete pořídit i v obchodě, ale asi nikdy nezískáte záruku kvality a čerstvosti. A navíc z ekonomického hlediska se vám kupované klíčky během pár nákupů dost prodraží. Kromě toho mají spoustu využití a zachutnat vám mohou jak v salátu, tak na chlebu s máslem či dobrém toustu.

Klíčky jsou v první řadě maximálně zdravé

Už za dvě hodiny klíčení se v semínku navýší zdravé složky minimálně o jednu polovinu. Z jedné polévkové lžíce klíčků získáte asi tolik užitečných látek, jako z několika kusů dospělého plodu. Naklíčená semínka obsahují především prospěšné živé enzymy, které většinou v naší stravě dost chybí. A navíc? Klíčky v sobě mají až o 100 % více bílkovin než samotná semena.

Čím vším vás semínka obdaří?

  • Vitamíny A, C, D a E
  • Minerální látky jako železo, vápník, hořčík a fosfor
  • Antioxidanty jako chlorofyl pro regeneraci a detoxikaci těla
  • Aminokyseliny pro podporu imunity
  • Užitečné proteiny

Pěstujte si klíčky v pohodlí domova

K domácímu pěstování vám naprosto postačí sklenice a vata nebo vatové tampony. Nádobu vyložte navlhčenou vatou do 1/4 výšky a nasypte na ni semínka, která posléze ještě zalijte lehce vodou. Nechte je tak hodinu odležet a poté slijte přebytečnou vodu. Sklenici pak zakryjte pruhem gázy a postavte ji dnem vzhůru pod úhlem 45 stupňů. Semínka dvakrát nebo třikrát denně roste vodou z postřikovače a po několika dnech se můžete těšit na sklizeň.

Použijte nakličovač

Tato šikovná věc se dá pořídit v každých domácích potřebách a díky ní si budete moci pochutnat na více druzích klíčků současně. Skládá se totiž z několika vzájemně oddělených pater. Semínka vysejte na podložky a vrchní naplňte zcela vodou. Přeteče samovolně do zbývajících úrovní. Každý den alespoň dvakrát kontrolujte dostatečnou vlhkost. Sklízet budete opět za pár dní.

Která semena jsou vhodná pro naklíčení?

  • ječmen
  • pšenice
  • fazolky adzuki
  • mungo fazole
  • čočka
  • hrášek
  • cizrna
  • tolice vojtěška
  • jetel
  • pískavice řecké seno
  • brokolice
  • rukola
  • hořčice
  • ředkev
  • řeřicha
  • slunečnice
  • červené zelí

Jak poznáte čas sklizně

Každý druh semínek to má trošku jinak. Ale většina klíčí v rozmezí 3 až 10 dní. Například řeřichu můžete mít už třetí den na stole, na jiné plodiny si počkáte třeba i týden. Po více než 10 dnech byste měli všechny druhy zlikvidovat, takže se naklíčená semena snažte co nejrychleji spotřebovat. Vždy před novým výsevem použitou nádobu důkladně vymyjte a vydezinfikujte, aby nedošlo k šíření nebezpečných plísní. Můžete použít například octovou vodu.

Zdroje: www.receptyprimanapadu.cz, www.living.iprima.cz, www.bydlimekvalitne.cz