Zdroje: www.plantexplorers.com, aubrieta.cz, www.orchidplantcare.info

Objev doktora Warda

Nemusíte se vůbec stydět, že jméno Nathaniel Bagshaw Ward vám není známé. Tento Angličan přišel s neotřelým nápadem, který nejen používáme dodnes, ale dokonce v posledních pár letech se stal velice trendy ve světě domácí botaniky. Připadá vám to celé divné a zamotané?

Řeč je o teráriu nebo skleníku, který můžete využít k pěstování rostlin. Doktor Ward původně používal takové skleníky k převozu rostlin, což nebylo ve viktoriánské době nic nového. Jeho objev spočíval v pozorování života rostlin v uzavřeném prostoru. Dnes bychom řekli, že vytvořil ve skleníčku ekosystém, díky tomu, že jej uzavřel. Nechal totiž postavit takový, který vydržel i vysokou vlhkost uvnitř a nevětral žádnými otvory.

Možná, že už jste na internetu potkali fotografii jiného Angličana s jeho skleníkem nebo spíš demižonem. David Latimer začal pěstovat rostliny ve skleněné nádobě v roce 1960 a naposledy je zalil v roce 1972, kdy také navždy uzavřel hrdlo víkem.

Pěstování orchidejí ve skleněných nádobách

Věřte nebo ne, stejným způsobem je možné pěstovat například orchideje. Ne, že se doporučovalo zcela je do skleníku uzavřít a již nikdy neotvírat, ale pěstování rostlin v částečně či zcela uzavřených sklenicích je rozhodně možné a právě orchidejím takové nádoby také vyhovují.

Zcela zakryté či částečně uzavřené mohou být střevíčníky (Cypripedium), které milují vzdušnou vlhkost i rosení květů a celé rostliny. Zkušení pěstitelé však doporučují i zakrslé druhy Paphiopedilum, Phalaenopsis, Masdevallia a Pleurothallids, Dossinia, Goodyera, Anoectochilus, Macodes, Ludisiaand, Angraecum a podobné.

Jak pěstovat orchidej ve skleníčku

I když je možné pěstovat rostlinu přímo ve skle, začátečníkům se pro jednodušší manipulaci doporučuje nádoba s širokým hrdlem pro dobrou manipulaci a pěstování v původním kontejneru.

Ujistěte se, že je nádoba perfektně čistá, abyste si nepěstovali společně s orchidejí i nemoci či škůdce.

Do skleníčku dejte orchidej v květináčku a zasypejte jej oblázky či kůrou, tak aby nebyl květináč vidět. Nezapomeňte, že z takovéto nádoby nemůže odtékat voda. Proto přidejte jen tolik vody, kolik dokáží materiály uvnitř nádoby pojmout. Na dně by něměla být vidět žádná tekutina. Skleník uzavřete a dopřejte orchideji stabilní prostředí s vysokou vzdušnou vlhkostí, kterou miluje.

Pokud se vám bude dařit, můžete se pokusit pěstovat orchidej přímo v nádobě.

Související články