Sazenice rychle a efektivně

Chcete být moderní a úspěšní v pěstování kvalitních sazenic? Využijte hit posledních let, se kterým rádi pracují i profesionální zahradníci. A tím jsou rašelinové tablety. Velikou výhodou je, že se u toho nijak nenadřete a neuděláte si doma zbytečný nepořádek. Stejně si ušetříte práci i s pravidelnou a řádnou závlahou. O jaké tablety jde a jak s nimi pracovat?

Inspirovat se můžete ve videu:

Zdroj: Youtube

Co jsou rašelinové tablety

Jedná se o dehydrované lisované tablety, které mají v průměru zpravidla něco kolem 4 cm a jsou vyrobeny z kvalitní rašeliny se správným poměrem živin vhodných právě pro nově se vyvíjející rostliny. Přestože se rašelina vyznačuje vysokou kyselostí, neutralizují ji vhodně nadávkované minerály. Nové rostliny se tak vyvíjejí v naprosto optimálním prostředí.

Jak tablety používat?

Rašelinové tablety vložte do nízké misky tak, aby byly od sebe vzdálené alespoň 2 cm, a to kvůli dobré cirkulaci vzduchu. Zalijte je odstátou vodou o pokojové teplotě. Během pár minut díky absorpci vody nabobtnají a budou připraveny k výsevu semínek či vložení řízku. Počkejte 15 minut, případně přebytečnou vodu vylijte, aby nestály ve vodě.

Následně na vrchní část tablety umístěte buď pár semen nebo opatrně zapíchněte odříznutou část řízkované rostliny. Obal tablety nestříhejte, kořínky tabletou bez problémů prorostou. Během klíčení dle potřeby tablety roste, rašelina by neměla nikdy zcela vyschnout, ale zároveň by neměla být přemokřená, aby nedošlo ke vzniku hnilob a plísní. Misku umístěte na teplé slunečné místo, kde má dobré podmínky pro klíčení.

A jaké jsou výhody?

V každém ohledu, jak již bylo zmíněno, si nebudete doma vytvářet zbytečný nepořádek a také ušetříte na nákupu všech běžných věcí potřebných pro sázení a na jejich následné dopravě domů. Tablety jsou totiž rovnocennou alternativou výsevního substrátu s dostatečným množstvím růstových stimulantů a mikroživin.

Zároveň s použitím tablet ušetříte prostor, protože místo velkého několikakilového pytle s hlínou budete pracovat jen s malou krabičkou rašelinových tablet. Tablety si můžete dokonce koupit nejen ve velkém, ale i na kusy a nejde o nic drahého. Ve výsledku jistě pocítíte, že jste podstatně ušetřili i finance.

Sázení s tabletou je hračka

A navíc, většina tablet je ze 100 % rozkládajícího se materiálu, a tak budoucí sazenici nebudete muset při sázení vyklápět z květináče nebo jiné nádoby. Díky tomu se vyhnete případnému poničení kořenového balu malé rostlinky.

Co se sází v únoru


V únoru se začínají sázet různé druhy rostlin a semínek připravující se tak na nadcházející jarní sezónu. Mezi tyto rostliny patří například rané zeleninové plodiny jako špenát, ředkvičky, čerstvý salát nebo fazole. Také se můžete začít věnovat pěstování bylinek, jako jsou petržel, bazalka nebo koriandr. Pokud máte možnost udržovat vyšší teplotu a vlhkost, můžete začít s předpěstováním paprik, rajčat a brambor pro pozdější vysazení na zahradu. V únoru je také vhodný čas na pěstování některých květin, jako jsou pelargonie nebo begonie, které budou později ozdobou vašich květinových záhonů a květináčů. Samozřejmě je důležité sledovat místní klimatické podmínky a rady ohledně sázení pro vaši konkrétní oblast, protože termíny se mohou lišit podle geografické polohy.

Zdroje: www.cs.womanuntamed.com, www.zahradkarskaporadna.cz, www.levnepostriky.cz