Zdobení stromečku je většinou záležitostí dětí nebo společného úsilí dětí a rodičů. Když jsme my tím rádcem a „vedoucím“, většinou dětem říkáme, aby světýlka i ozdoby rozdělovaly rovnoměrně, bez holých míst a zamotaných kabelů. Jak na to?

Jaká světýlka máte doma?

Každý uznává při zdobení na svátky jinou estetiku a stejně tak každý kupuje jiná světýlka na stromeček. Někdo dává přednost velmi jednoduchým s teplým světlem, jiní mají rádi rozblikané „diskotéky“ alias Čína, někdo věší na stromeček elektrické lucerničky, slaměné svítící řetězy či drhané zvonky se světýlky. Představivosti ani fantazii se zde meze nekladou.

Vždy je dobré se rozhodnout předem, v jakém stylu vaše letošní Vánoce budou, a jaká vnitřní či venkovní světla proto zvolit jako nejvhodnější.

Existují vlastně tři hlavní typy světel na vánoční stromek.

Miniaturní řetězová světla

Většina z nás má asi doma klasická malá světýlka, která mají většinou tvar svíček. Na stromečku zíří přirozeným světlem – tedy v teplé žluté nebo studené bílé – velmi elegantně, ti odvážnější se ale nebojí ani modrých, červených, nebo dokonce různobarevných blikajících světýlek. Ta bývají většinou běžným a nejčastějším doplňkem vánočního stromku a vystřídala zejména velká světla, která jsme měli doma jako děti. Tyto modely se dnes již dají sehnat i s časovačem, většinou 18 hodin nesvítí a 6 svítí.

Velká ozdobná světla (koule)

Velká světla na stromeček známe většinou z dob našeho dětství, kdy se u nás vyráběl většinou jen jeden prototyp. V dnešní době jich je už na trhu spousta, ale vyžadují větší prostor v interiéru, často si je lidé dávají spíše jako vánoční světla exteriérová. Díky velkým vánočním světlům může stromek vypadat jako vystřižený z nějakého svátečního filmu. Žárovky těchto světel začínají na velikosti asi 1 cm a více, ale mohou být i větší. Tato světla s ohledem na jejich venkovní design vydrží i vlhké nebo chladné počasí, ale slavnostní záři mohou přinést i na vnitřní stromeček. I tato světla je možné sehnat s časovačem.

Moderní či „žhavá“ vánoční světla

Posledním typem vánočního osvětlení stromečku jsou světla v netradičním, většinou moderním designu. Každý rok s sebou přináší jiný typ nejmodernějších světel, takže jsou určena spíše pro ty, kdo milují módní trendy. Novinkové osvětlení vánočního stromku zpestří a okoření standardní osvětlení stromku právě díky jedinečným tvarům, nečekaným barvám a novému „looku“, který celému interiéru vtisknou. Často jsou tato elektrická světla stejně zajímavá jako ozdoby, které visí vedle nich.

Jak umístit světla na vánoční stromek

Ať už jste zvolili světla jakákoli, před jejich instalací musíme stromek připravit. Živý stromeček většinou umístíme do stojanu den předem, aby se „usadil“ a našel svou pozici.

Umělé stromky je zase třeba před umístěním světel načechrat, srovnat větve a stromeček přizpůsobit místu, kde bude stát. Obecně platí, že na každý metr stromku by mělo být umístěno přibližně 100 miniaturních světýlek nebo 50 větších světýlek, ale tento počet je flexibilní podle toho, jak moc jasu chcete.

Krok 1: Světýlka nejprve rozmotejte a vyzkoušejte, zda svítí. Není větší zklamání než obalit stromek světýlky a pak zjistit, že nefungují. Důležité je světla na strom umisťovat tak, aby byl kabel rozmotaný a nikde se nezapletl. Během zdobení nechte světla zapnutá, abyste mohli lépe kontrolovat rozestupy mezi žárovkami. Také tak lépe odhadnete délku kabelu vedoucího k zásuvce.

Krok 2: Světýlka umístěte nejprve k základně stromku a postupujte směrem nahoru. Začněte tedy dole a vplétejte je do větví ve tvaru písmene S. Pravidelně od stromečku odstupujte a prohlížejte si jej – světla totiž vypadají lépe, jsou-li rozmístěna rovnoměrně.

Krok 3: K vánočním světýlkům průběžně přidávejte další světelné řetězy. Vždy dbejte na to, aby šly do všech směrů a nezapomeňte na prostor u kmene stromečku, aby nevypadal prázdný. Stromek je pak krásně rozsvícený i zevnitř. Směrem ke špici světel ubírejte. Pokud vám po dosažení vrcholu zůstanou světýlka navíc, můžete je začít navíjet zpět směrem dolů.

Až když jsou všechna světla umístěna, začněte přidávat další ozdoby. Ozdoby a dekorace také skryjí velkou část drátů, takže se příliš nezatěžujte snahou o jejich ukrývání.

Umístění světel je přitom možné jak vertikálně, tak horizontálně. Jejich umístění ve svislé poloze je však rychlejší a usnadňuje pak i jejich sundávání. Navíc tak budete potřebovat méně světel, protože k vytvoření podobného výsledku jako při umístění vánočních světel vodorovně budete potřebovat méně žárovek.

Zdroje: living.iprima.cz, www.bobvila.com, dotekomanie.cz