Klasický burčák by měl obsahovat 1-7 % alkoholu. Je vyráběný zejména z letošní úrody tuzemských hroznů, které se sbírají od 1. srpna do 30. listopadu. Díky obsahu kvasinek má burčák veliké množství vitaminu B, který je dobrý především na správnou činnost mozku a srdce. Abyste poznali kvalitní burčák, musíte zapojit skoro všechny vaše smysly a my vám řekneme jak!

Správná barva burčáku

Nejdříve zapojte svůj zrak. Pokud držíte v ruce burčák z bílých hroznů, jeho barva má být mléčně bílá až světle žlutá. Kvasinky dodají této barvě zakalení. Jestliže je barva narezlá až průhledná, nejspíše máte burčák namíchaný s vodou. Dalším špatným faktorem burčáku je tmavá, nahnědlá barva. Může to znamenat kombinaci hroznů s jablky nebo starší výrobu. V případě, že je burčák už starý, obsahuje více alkoholu i mrtvých kvasinek.

V načepované lahvi můžete zpozorovat malou usazeninku, která vzniká ze zbytků kvasinek a hroznů. Na dně by se neměla vyskytovat větší usazenina, ve které by byly nežádoucí kousky jablek. Posledním znakem kvalitního burčáku jsou bublinky. Kvasinky, které burčák obsahuje, neustále pracují a vytvářejí tak oxid uhličitý. Proto ve vaší skleničce musejí být uvolňující se bublinky a pěna.

Sluch a čich napoví

Stále zůstaneme u kvasinek. Při přiložení skleničky k uchu uslyšíte lehké šumění. Následně si přivoňte a pokud ucítíte hrozny a kvasný buket, pak je všechno naprosto v pořádku.

Dokonalá, vyrovnaná chuť

Nejdůležitější ovšem je, abyste si na burčáku pochutnali. Jeho chuť ovlivňuje jak kvalita zpracování, tak fáze, ve které se zrovna nachází. Když se trochu napijete, ponechte chvíli tekutinu v ústech. Cítit byste měli lehkou kyselinku. Zkušení díky chuti poznají i odrůdu. Jestliže budete mít burčák, který je na vrcholu, pak ucítíte symetrickou chuť. Nebude ani moc sladký, ale ani moc trpký.

Kupujte z prověřených vinařství

Jistě už jste viděli stát u silnic stánky, které burčák nabízejí. Bohužel se velmi často jedná o podvod. Burčák je nejlepší pouze pár hodin, a proto je vhodné mít ho přímo od zdroje. Nakupujte tudíž raději od vinařů, kde máte kvalitu zaručenou.

Jak vzniká burčák?

Po vylisování hroznů se nechá tekutina na pár dní odstát, aby zkvasila na mírný alkoholický nápoj s obsahem neprokvašeného přírodního cukru. Burčák se pije v krátkém období, kvůli rychle pracujícím kvasinkám. Častěji je vyráběn z bílých hroznů, ale můžete narazit i na červený burčák z modrých hroznů.

Zdroje: abecedazahrady.dama.cz, jidloaradost.ambi.cz, youtube.com