Na světě existuje mnoho materiálů, ze kterých se vyrábí různé oblečení a doplňky. Pokud vám ale vaše kamarádka pochválí svetr a uslyší od vás odpověď: „To je kašmír.“, možná budete překvapeni, kolik ovací sklidíte. Kašmír je totiž extra třída! Krásný, hřejivý a při dokonalé péči vám vydrží desítky let.

Kašmírská vlna

Kašmír se získává ze srsti kašmírské kozy. Tato koza je na chov sice velice nenáročná, ale špatně si zvyká v nových podmínkách, tím pádem její srst v jiných oblastech nedosahuje takové kvality. U nás v ČR se chová pouze na maso.

Zpracovávání vlny z kašmírské kozy sahá daleko do historie, nejméně 2000 let. V Evropě si kašmír lidé oblíbili až začátkem 19. století. Výrobky z kašmíru přijdou na nemálo peněz, v obchodech často narazíte na imitace, které jsou mnohem levnější, ale s kašmírem nemají mnoho společného.

Co rozhodně kašmíru nikdy nedělat?

  • Prát ho v horké vodě! Kašmírová vlákna nezvládají vyšší teploty. Asi se budete divit, ale už teplotou nad 20°C si můžete zadělat na problém. Vyšší teplotou se materiál sráží a plstnatí.
  • Nenechávejte kašmír viset na ramínku, nenávratně se vytahá do podivného tvaru. Raději ho vždy pečlivě skládejte.
  • Neperte kašmír po jednom použití, pokud to není úplně třeba. Stačí ho povětšinou nechat vyvětrat a složit.
  • Nikdy kašmír nedávejte do sušičky, ani ho nesušte na přímém slunci.
  • Neždímejte kašmír překrucováním.
  • Kašmír není potřeba žehlit. Kdybyste se do toho přeci jen dali, nastavte žehličku na program vlna.

Jak kašmír vyprat?

Pokud máte pračku s ultra jemným programem s možností nastavení požadované teploty a na štítku vašeho kašmírového oblečení se nachází symbol praní v pračce, bez problému ho v ní vyperte. Odstřeďujte maximálně při 1000 otáčkách/min.

Na štítku ale spíše uvidíte označení pro ruční praní. Nebojte, žádná věda to není, jen musíte dodržovat pár zásad. Naplňte umyvadlo nebo lavor VLAŽNOU vodou.

Do vody nakapejte pár kapiček pracího prostředku, nejlépe na vlnu. Je-li oblečení propocené, můžete přilít půl hrnečku bílého octa.

Svůj kašmírový poklad namočte a mezi prsty jemně mněte. Nevytahujte ho z vody a nemněte moc silně! Nechte ve vodě zhruba deset minut, déle ne, aby se zachovala barva textilie.

Prádlo stočte do jakéhosi "klubka" a vytlačte z něj opatrně vodu. Vodu vylijte nebo vypusťte a napusťte čistou, stejně VLAŽNOU. V ní prádlo vymáchejte tím způsobem, že s ním budete točit na jednu a druhou stranu. Když se zbavíte veškerých bublinek z pracího prostředku, vypusťte vodu, prádlo opatrně vymačkejte a rozprostřete ho na ručník. Ručník s prádlem srolujte, abyste zbavili prádlo co nejvíce vody. Poté si nachystejte čistý ručník, prádlo na něm narovnejte a nechte usnout.

Sražený kašmír? Zkuste ho zachránit mlékem!

Pokud se vám stane, že se váš kašmírový svetřík připlete mezi „normální“ prádlo a vy ho omylem vyperete v pračce na 40 °C, z velikosti M vám vznikne rázem XXS. Můžete se pokusit o záchranu mlékem, za zkoušku nic nedáte. Svetr nejprve vyperte ve studené vodě s kapkou šamponu pro děti. Vymáchejte opět ve studené vodě. Do čisté vody, kam přidáte 100 ml mléka, svetřík namočte a nechte odpočívat 3 hodiny. Po požadované době svetr zbavte zápachu mléka opětovným mácháním a začněte s jemným roztahováním do původní podoby. Nechte uschnout na suchém ručníku.

Zdroje: www.nasezahrada.com, styl.instory.cz