Nádherně jemné a nadýchané ručníky, to potěší jak vás, tak i vaši případnou návštěvu. A věřte, že nejedna vám bude závidět.

Oživení starších ručníků

Postarší ručníky dost často schválně necháváte ve skříni ležet ladem a skladem, protože jakmile si do nich utřete vlhké ruce, tak začnou podivně páchnout? Nebo jsou již zaprané, zhrubly a jednoduše nevypadají tak dobře jako při jejich koupi.

Ručníky používáme denně a nejen jednou. Představte si, že vylezete z vany, do které jste si pro relaxaci přidali směs vonných olejů, otřete do čistého ručníku své tělo, na kterém ulpěl nejen olej, ale i částečky vaší kůže. Teď se přiznejte, na kolik stupňů ručníky perete, 40 °C totiž ručníkům moc nepomůže. Jak tedy na to?

Dvojité praní, ocet a jedlá soda

Touto metodou by se měly ručníky změkčit a zbavit případné zatuchlosti, což trápí tento textil nejčastěji.

První praní – vytáhněte ze skříně ručníky, které chcete oživit a vložte je do bubnu pračky. Sáhněte do spíže pro ocet! Jeden hrnek nalijte do dávkovače pracího prostředku a druhý hrnek vlijte přímo do bubnu k ručníkům. Ocet odstraní nečistoty i skvrny, zbaví ručníky zápachu a jako bonus pročistí samotnou pračku. Perte na dlouhý program na co nejvyšší povolený stupeň. Ručníky se většinou mohou prát na 90 °C, ale ne vždy tomu tak je.

Druhé praní – ručníky po doprání nechte v pračce a nachystejte se na druhý cyklus praní. Jak? Vyzbrojte se jedním hrnkem jedlé sody, kterou vsypte přímo k ručníkům. Poté použijte své klasické prací prostředky a zapněte pračku na tentýž dlouhý program. Jedlá soda má za úkol z ručníků neutralizovat ocet, odstranit jeho typický odér, ale odstraní i zašlé skvrny.

Co se vyplatí udělat 2x ročně

Při tomto postupu se nebudete stačit divit, kolik špíny „čisté“ ručníky v sobě mají! Naplňte vanu do půlky horkou vodou, přidejte půl hrnku boraxu (seženete v klasických drogeriích, vyhněte se značkovým řetězcům, tam nepochodíte), půl hrnku prací sody (nespleťte si s jedlou sodou), hrnek pracího prostředku a promíchejte. Dejte do vody ručníky a nechte je tam, než voda vychladne. Po vychladnutí vody vypusťte vanu a z ručníků vymačkejte přebytečnou vodu. Ručníky přendejte do pračky, přidejte běžný prací prostředek a nechte je vyprat.

Jak prát ručníky

  • nepřehánějte to s pracím prostředkem
  • pokud jste zvyklí na aviváž, použijte jí úplné minimum, ale nejlepší je nepoužívat aviváž vůbec
  • nechte ručníky při praní dýchat – nenacpěte pračku až po strop
  • žehlení není třeba, naopak je nežádoucí
  • nečistá pračka = nečisté ručníky, nezapomeňte pravidelně pračku čistit
  • rozdělujte před praním ručníky podle barvy
  • perte na dostatečný program
  • před vložením do pračky každý ručník zkontrolujte, pokud najdete flek, naneste odstraňovač skvrn
  • pokud máte ručníky po usušení „tuhé“, je to způsobeno přemírou pracího prostředku

Zdroje: living.iprima.cz, bydlimechytre.cz, housewifehowtos.com