Situaci, kdy se na oblečení z nenadání uvolní knoflík, zná jistě každý. Většinou to přijde ve chvíli, kdy se to člověku nejméně hodí. Jak si však poradit, když například chcete jít na schůzku v zapnuté košili či halence a nechcete působit nedbale? Nebo jak rychle vyzrát na utržený knoflík u zimní bundy či kabátu, abyste venku, než dojdete domů nezmrzli? Vyzkoušejte vychytávku, která vás bezpečně zachrání.

Jak snadno a rychle přidělat knoflík? Inspirovat se můžete na videu zde:

Zdroj: Youtube

Knoflík jako módní doplněk

Knoflík je prostředek, který slouží ke spojení dvou částí oděvu. Drží je díky provléknutí skrz tkaninu a slouží k rozepínání a zapínání. Někdy slouží i jako nápaditý módní doplněk a v současné době bývá z mnoha materiálů. Nejčastější variantou jsou knoflíky plastové, ale velmi působivé jsou i ty ze dřeva, skla, kovu, keramiky, rohoviny, minerálů nebo perleti. Tyto knoflíky jsou většinou našívací a mají buď dvě či čtyři dírky, anebo jedno poutko. V posledních letech jsou velice populární i knoflíky nýtovací.

Knoflíky mají tisíciletou historii

Věci, které plnily funkci budoucích knoflíků, mají hlubokou historii. Už v pravěku za doby kamenné se k tomuto účelu využívaly trny či rybí kosti. Nejstarší dochovaná zmínka o sice primitivním, ale plnohodnotném knoflíku, pochází ze starší doby bronzové z období 1800 až 1700 př. n. l., kdy se objevoval společně s jehlicí, tzv. fibulí. Jeho využití však bylo pouze dekorativní.

Knoflíky začaly být využívány prakticky především během 12. až 13. století, což souviselo i se změnou módy. Boom knoflík zažíval hlavně v období rokoka, kdy třeba kabátce a vesty měly našitých klidně i 70 až 100 knoflíků. Často šlo o doplněk oblečení šlechty a vojenských uniforem. Postupně tato móda dorazila i do českých zemí, kde se knoflík stal od roku 1770 prvním průkopníkem tehdy cínového knoflíku Christian Hiecke z Petrovic v severních Čechách.

Jak přidělat knoflík? Žádná jehla ani nit

Tento způsob je rychlý, nepotřebujete žádné šitíčko, ani nůžky a zvládne ho jako první pomoc při náhlé ztrátě knoflíku i každý muž.

Nejprve roztáhněte kancelářskou sponku tak, že vám vznikne rovný drátek. Potom jej přeložte napůl a oběma konci jej protáhněte dírkami v knoflíku. Poté drátky prostrčte tkaninou v místě, kde původně knoflík byl. Na spodní straně drátky zkraťte, jednou nebo dvakrát kolem sebe obtočte a následně oba konce od sebe roztáhněte podél látky, aby vás drátek neporanil či neškrábal.

Knoflíkový rychloupínák ze Švédska

Náhradní varianta, která slouží k rychlému přichycení knoflíku bez jehly a nitě, se začala dokonce vyrábět ve Švédsku. Jedná se vlastně o takové „kleštičky“, díky nimž si připevníte knoflík během vteřiny. Tuto metodu s oblibou využívají všichni, kteří neumějí šít. K dostání je i u nás v kamenných obchodech či na internetu. Jedná se o poměrně malou věcičku, která bývá o velikosti 40x48x4 mm a velice elegantně s ní knoflík přiděláte, a to bez poničení látky.

Stačí umístit uvolněný knoflík na své místo, pomůcku zatlačit zespodu částí s dvěma ostrými hroty skrz látku. Poté položte na hroty vrchní části knoflík a stlačte druhou část se dvěma dutými špicemi do roviny knoflíkových dírek. Pak obě části stiskněte, dokonale do sebe zacvaknou.

Zdroje: www.in-magazin.cz, www.tyden.cz, www.lovecpokladu.cz