Cibule je nepostradatelnou ingrediencí, která je základem mnoha pokrmů. Proto ji má většinou každá domácnost v jisté míře v zásobě. Co vše můžete dělat, aby tato zelenina neztrácela svou svěžest a šťavnatost? Máme pro vás hned několik zajímavých triků, které cibuli trvanlivost značně prodlouží.
Chcete znát 5 způsobů, jak dlouhodobě skladovat cibuli? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu CiCi Li, Asian Home Cooking:
Cibule vyžaduje sucho
V případě, že chcete mít cibuli co nejdéle ve skvělé kondici, měla by být vždy řádně proschlá. Pokud si tedy cibuli pěstujete sami, umístěte ji po sklizni na dobře větrané, ideálně i slunné místo. Jakmile bude řádně proschlá, můžete ji připravit k uskladnění.
Pokud cibuli kupujete v obchodě, vždy prohlédněte každý kus, který doma vyndáte ze sáčku. Nesmí být vlhký, ani napadený plísní či hnilobou.
Trik s moukou
Cibule má bohužel sklony k brzké ztrátě svěžesti, v některých případech i při správném skladování. Proto byste měli znát trik, který tuto zeleninu uchová mnohem déle čerstvou. Stačí ji posypat moukou!
Jak přesně postupovat
Nejprve vystelte dno použité přepravky či krabice několika vrstvami papíru, můžete použít i staré nákupní tašky nebo sáčky od pečiva. Tato vrstva bude dokonale pohlcovat případnou vlhkost. Než každou cibuli uložíte do přepravky, jemně ji poprašte mouku.
Pak vyskládejte jednotlivé kusy cibule tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Jestliže máme cibule hodně, položte další vrstvu papíru a opět pomoučněné cibule. Takto uskladněná cibule vám zůstala čerstvá opravdu po dlouhý čas.
Proč to funguje
Mouka absorbuje přebytečnou vlhkost z cibule, která bývá hlavní příčinou její hniloby. Pomáhá tak zabránit šíření plísní a bakterií, které způsobují postupné znehodnocení. Navíc mouka vytváří na povrchu cibule ochrannou bariéru, která ji chrání i před mechanickým poškozením.
Tipy na závěr
Mouku můžete nahradit kukuřičnou krupicí nebo jemným pískem. Do přepravky s cibulí můžete přidat i několik stroužků česneku, které zabrání růstu plísní. Cibuli pravidelně kontrolujte a vždy ihned odstraňte kusy, které se začaly kazit.
Zdroje: www.aazdravi.cz, www.toprecepty.cz