Všimli jste si, že květiny natrhané na zahrádce vám vydrží ve váze mnohem déle než ty koupené? Je to tím, že růže a jiné druhy prodávané v květinářstvích mimo sezónu už mají za sebou dlouhou cestu z holandské burzy a strávily dlouhé hodiny v chladicích boxech, což jim sice zachovalo tvar, ale zároveň i podlomilo zdraví. Pokud tedy nemáte zahrádku a květiny kupujete, vybírejte sezónní druhy, které zrovna kvetou i v našich krajích a na pult prodejny cestovaly jen ze sousedství.

Důvodů, proč květiny ve váze rychle vadnou, může být hned několik. Šokem je pro ně už tvrdá a studená voda natočená z kohoutku. Raději použijte vodu převařenou nebo odstátou, třeba tu, která od rána zbyla v rychlovarné konvici a vychladla na pokojovou teplotu. Zdraví řezaných květin ohrožují také bakterie, které se ve vodě rychle množí. Vázu pečlivě vymyjte a květinám odlomte spodní lístky, které by se ve vodě zbytečně máčely a zahnívaly.

Skvělou službu vám prokáže obyčejná jedlá soda. Jde o všestranného pomocníka v domácnosti, jenž funguje jako univerzální čistič a dezinfekce. Jestliže přidáte lžičku jedlé sody do vody ve váze, bakterie nebudou mít šanci a květiny vydrží krásné delší dobu, aniž byste museli vodu každý den měnit.

Možná se vám také občas stane, že na květiny zapomenete a nelibě páchnoucí kousky tlejícího stonku či lístků přilepených ke stěnám vázy se vám nedaří vymýt. Opět pomůže jedlá soda. Květiny vyhoďte, vodu vylejte a do vázy nasypte dvě lžíce tohoto zázračného prášku. Protřepejte, aby se přichytil i na stěny, a nechte odležet do druhého dne. Potom vázu vypláchněte proudem teplé vody. Bude zase krásně čistá.

Rozhoduje i umístění

Nejspíš víte, že stonek řezaných květin by měl být seřízlý našikmo, aby květina mohla z vody přijímat co nejvíce vláhy a živin. Seříznutí ideálně obden opakujte, zbavíte se tak spodního centimetru, který je nejvíce náchylný k zahnívání. Vázu s květinami nestavte na přímé slunce ani k topení, nejlepším umístěním je stinný a chladnější kout, kam nejde průvan. Velkou chybou je rovněž vystavit květiny na stůl společně s mísou s ovocem – ze zralých plodů se uvolňuje etylen, jenž v sousedství s květinami urychlí jejich odkvétání.

Zdroj: www.jenzeny.cz, www.bydlimekvalitne.cz, abecedazahrady.dama.cz