Máte v bytě málo světla? Chcete-li vyřešit problém s nedostatečně velkými okny, či nevhodnou orientací pokojů, neobejdete se bez rekonstrukce. Stejně tak vysoké stromy, které stíní okna do vašeho bytu nepřesunete mávnutím kouzelného proutku. Přesto existují možnosti, jak vnést světlo do bytu, stačí zvolit správné barvy, vybavení a doplňky.

Překážky u okna

O světlo přicházíme už v místě jeho vstupu. Velká okna pravidelně myjte, prach a nečistoty ztěžují prostup světla. Husté záclony a neprostupné závěsy kolem oken poměrně dost světla zadrží. Záclony vybírejte z lehkého materiálu, nejlépe takové, které nezakrývají celý prostor oken. Na večerní zatemnění využijte rolety nebo žaluzie, které lze stahovat podle potřeby. Navíc pomohou v letních měsících, až bude žádoucí odstínit slunce, aby se byt nepřehříval. Snažte se z prostoru okna odstranit i další překážky jako jsou vzrostlé pokojové rostliny nebo objemné dekorace.

Vyberte správné barvy

Cesta ke krásnému a světlému bytu začíná vymalováním stěn. Rozhodně zavrhněte syté barvy na stěny. Přestože zbožňujete tajemnou temně fialovou nebo smaragdově zelenou, zkuste se opanovat a tyto dominantní barvy si schovejte pro doplňky a dekorace. Díky světlým barvám se interiér nejen prosvětlí, ale i opticky zvětší. S bílou se nikdy nesplete, ta patří určitě na stropy a nezklame ani na stěnách. Bát se nemusíte ani světle žluté, lehounce modré nebo zelenkavé. Ve výsledku se nemusíte vzdávat ani sytějších barev třeba v tónech oranžové, zelené či žluté. Záleží na tom, jak velkou plochu jim dopřejete a jak je nakonec zkombinujete.

Barevný akcent

Nábytek vybírejte spíše ve světlých barvách, například v odstínech béžové, hnědé či šedé. Kombinujte raději menší kusy nábytku, velká tmavá obýváková stěna přes půlku pokoje ubírá světlo i prostor. Volte kousky z materiálů, které dobře odráží světlo a propouští ho. Může to být třeba konferenční stolek se skleněnou deskou nebo židle z transparentního plastu. Ideálně doplněné o kovové a lesklé prvky. Nebojte se využít nábytkový solitér či doplněk ve výrazné barvě, který oživí výsledný dojem. Například křeslo nebo taburetka v sytém odstínu, či několik polštářů ale klidně i nápadité svítidlo.

Zrcadlení

O tom, že zrcadla pomáhají opticky zvětšit prostor a zvyšují množství světla v bytě nemůže být sporu. Použijte zrcadla na stěnu, jako dveře do skříní nebo zadní stěnu vitrín, zakomponujte zrcadlící plochu do konferenčního stolku. Na stěny a místo dveří jsou ideální velká zrcadla, pro dekoraci postačí menší kousky. Pro rychlé úpravy je vhodná zrcadlová fólie. Vynechte však velké a masivní rámy, vybírejte zrcadla buď zcela bez orámování, případně pro tento účel využijte lesklé, kovové materiály.

Světlo navíc

S osvětlením interiéru pomohou i zdroje umělého osvětlení. Vhodně instalovaná bodová světla doplní závěsné i stojací lampy, od věci nejsou ani různé svítící pásky či řetězy. Dobré je upřednostnit svítila se stínidly, která propouští dostatek světla. Místo celokovových proto raději vybírejte kousky se stínidly z papíru, proutí nebo světlého textilu. Šíření světla navíc dopomohou i menší stavební úpravy. Umístěte dveře světlé, se skleněnou výplní. Případně je odstraňte vůbec nebo nahraďte posuvnými, které mohou být většinu času odsunuté a umožní tak průnik světla.

Pokud plánujete rekonstrukci, zahrňte do ní prvky, které umožní světlu lépe prostupovat do bytu. Mohou to být odstraněné vnitřní příčky, zvětšená okna nebo vybudování světlíků či světlovodů.