Neodtéká vám odpad v kuchyni nebo koupelně a navíc se z něj line nevábný zápach? Ucpaný odpad v kuchyňském dřezu, umyvadle nebo vaně je jedním z nejčastějších problémů, které v domácnosti musí člověk řešit. Voda odtéká pomalu nebo neodtéká vůbec a ze sifonu se šíří po bytě nepříjemný zápach. V koupelně to nejčastěji zavinily vlasy a chloupky, v kuchyni pak tuk, zbytky jídel a jiné nečistoty, které se v odpadu usazují a postupně zahnívají.

Na čištění se vrhněte co nejdříve, zvládnete to i bez instalatéra

Přestože je ucpaný odpad nepříjemnou komplikací, rozhodně se neděste. Nebudete k tomu potřebovat odborníka, protože to snadno zvládnete sami. Návštěva instalatéra by vám zbytečně „provětrala" peněženku. Nepříjemný problém vyřešíte snadno sami.

S ucpaným odpadem si uměly poradit už i naše babičky

Víte, že ucpaný odpad můžete uvolnit pomocí prostředků, které máte doma v kuchyni? Skvěle funguje jedlá soda a ocet. Jeden velký sáček sody nasypte celý do sifonu, přilijte zhruba 200 ml octa a za pár minut vše spláchněte vroucí vodou. Buďte však opatrní, obsah může vystříknout ven z dřezu. Celý proces několikrát opakujte, dokud nebude voda bez problému odtékat.

V případě, že doma zrovna nemáte jedlou sodu, můžete ji klidně nahradit i obyčejným práškem do pečiva. Postup je stejný, jen s tím rozdílem, že směs prášku a octa nechte uvnitř působit zhruba patnáct minut, než vše spláchnete horkou vodou. Stejně tak vám pomůže i několik lžic soli, které vsypete do odpadu a opět zalijete vroucí vodou.

Využijte sacích a tlakových čističů

Další možností jsou ruční sací pumpy a tlakové čističe trubek, které podobně jako klasický zvon přitisknete na výpust dřezu, vany či umyvadla a pohybem pístu způsobíte tlak nebo podtlak, podle toho, zda píst přitahujete k sobě, anebo na něj tlačíte. Oba tyto pomocníky seženete za pár korun a mít je doma se vyplatí. Čas od času s nimi můžete vyčistit odpad i preventivně.

Zkontrolujte sifon

Nepomohlo to? Pak je na řadě rozebrání sifonu, který slouží jako pachová zátka. Je to vlastně "koleno", ve kterém se stále drží voda. Nemějte ale obavy, i ten zvládnete vyčistit sami. Než se do toho pustíte, připravte si gumové rukavice, kbelík nebo lavor a hadr. Po rozšroubování vám ze sifonu vyteče zbylá voda a všechny usazené nečistoty. Rovnou zkontrolujte i těsnění, zda nepotřebuje vyměnit. Seženete ho v instalatérských potřebách nebo v hobby marketech.

Předcházejte potížím

Po pročištění myslete hlavně na prevenci. Problémům s ucpaným odpadem předejdete tím, pokud pořídíte obyčejná klasická sítka do odtoků. Ta zachytí většinu nečistot a odpad by se díky nim neměl přiliš zanášet.

Zdroje: www.express.co.uk, www.homeserve.com, www.babinet.cz