Zdroje: www.living.cz, www.youtube.com, www.housebeautiful.com

Než začnete shánět vůně, ukliďte

Než se vrhnete na použití jakýchkoli koření, olejíčků či jiných voňavek, nezapomeňte se zbavit zápachu, případně navraťte domovu svěží čerstvý vzduch vyvětráním či používáním přírodních čisticích prostředků. Pokud se vám totiž smíchají různé vůně a zápachy, málokdy to skončí příjemným pocitem.

I vůně čisticích přípravků mohou být iritující, proto se rozhodně nabízí úklid za pomoci octa, citronu či jedlé sody, které jsou naopak skvělými lapači pachů a zanechají jen velmi mírné a nevtíravé aroma. Platí to i o octu, jehož kyselý zápach téměř okamžitě vyprchá.

Použijte vonné svíčky a tyčinky

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak provonět byt, je zapálení vonné svíčky či olejové lampy. Ví se ale, že uvolňují i toxiny, není však jisté, jaký vliv mají na lidské zdraví. Neznamená to konec vonných svíček, ale měly byste si být vědomi toho, že je vhodné zapalovat svíčky jen občas. Podobné je to také s vonnými tyčinkami. Jejich kouř a uvolňovaná vůně jsou intenzivní a pro někoho mohou být iritující.

Obdobou jsou vánoční františky a purpura, která se pálí přímo na plotýnce. Jsou to vůně spjaté s Vánocemi a málokdo si je užívá i jindy. Na plotně však můžete zahřát také rendlík s vodou s nakrájeným citronem a snítkou rozmarýnu. Vybírat však můžete mezi mnoha jinými kořeními, nebo prostě udělejte trochu červeného svařáku a hned bude doma příjemná a voňavá atmosféra.

Květiny provoní domov jako nic jiného

Oslavili jste narozeniny a v bytě se vám nastřádala spousta řezaných květin? Pak víte, jak silné je to aroma. Nejen živé květy jsou však aromatické.

Můžete si pořídit do pěkné otevřené a nejlépe skleněné nádoby také sušené lístky, okvětní pláty a další kousky rostlin, které jsou voňavé. Můžete si je také koupit pod názvem „pot-pourri“. Jde o směs rostlin a koření, které se míchají speciálně pro své aroma. V pot-pourri najdete nejčastěji cedrové, cypřišové či jalovcové hoblinky, květy a stonky levandule, rezedy, růží, jasmínu, citrusů a mnohé druhy koření.

Aroma lampy a difuzéry provoní každý byt

Další možností je použití vonných olejů. Možnost je dvojí. Jednak je možné jejich použití v elektrickém difuzéru nebo v aromalampě. Nezapomeňte vždy doplnit aromalampu vodou, aby se olej nepálil. Na provonění bytu skutečně stačí jen dvě až tři kapky v malém množství vody.

Do vonných sprejů potřebujete jen pár kapek

Nenápadné, ale osvědčené použití klasického parfému nebo esenciálních olejů do prádla místo aviváže, pár kapek do vody při vytírání podlahy či v lahvičce s pumpičkou. Takový sprej pak můžete použít nejen při žehlení na smáčení prádla, ale také při úklidu. Párkrát stříkněte na prostěradla při stlaní nebo na polstrování v obyváku. Pamatujte, že zpravidla stačí jen velmi malé množství parfému.

Bytové parfémy si udělejte vlastní

Můžete se sami vyrobit vůni do bytu, která se bude pomalu uvolňovat dřevěným uzávěrem nebo tyčinkami. Aby byl takový parfém nejen příjemný, ale také pěkný na pohled, zvolte hezký flakónek s úzkým hrdlem. Další nutností jsou dřevěné tyčinky. Může jít o špejle nebo nelakované jídelní tyčinky, ale mnohem pěknější jsou suché větičky očištěné od kůry.

Obsahem lahvičky je především olej. Může to být jakýkoli kuchyňský či minerální olej. Hodí se oleje bez silného zápachu, například sójový nebo dětský olejíček. Esenciálních olejů se přidává do této směsi mnohem méně, můžete se řídit poměrem 1:3 a namíchat si jakékoli množství i kombinaci různých vonných olejů. Olejovou směs zamíchejte

Související články