Provoňte domov i toaletu

Není to nic složitého, a přece často na obyčejné aromatické koření zapomínáme. Bytové vůně lze nahradit i obyčejným svařeným kořením, citrusové kůry či dalších aromatických potravin. Pro provonění bytu stačí vařit na mírném plamenu vodu s troškou oblíbeného koření.
Nebo zkombinujte vonné koření s přírodními čistícími prostředky, nezklamou vás a provoní domov.

Koření v kombinaci s čistícími prostředky

Na čištění toalety je například vhodný ocet v kombinaci s jedlou sodou. Bouřlivou reakcí vám směs pomůže očistit koupelnu a toaletu nejen od usazenin, ale také odolného vodního kamene. Díky vodnímu kameni bývá úklid mnohem náročnější. Proto se doporučuje ocet před použitím ohřát. Nikdy nevlévejte vroucí ocet do toalety, stačí, když bude horký.

Ocet sám o sobě voňavý není, ale pohlcuje pachy, postupně vyvětrá a zanechá jen pocit čistoty. Chcete-li si dopřát trochu kořeněné vůně, můžete vhodit při ohřívání do octa zhruba 5 kousků hřebíčku. Ten je silně aromatický a ohříváním se jeho vůně ještě zintenzivní. Ocet použijte v kombinaci se sodou běžným způsobem, nechejte působit, dokud šumí a reaguje.

Jednoduchý způsob jak provonět toaletu kořením

Velmi aromatické a v domácnosti dobře použitelné jsou také esenciální oleje. Pokud je chcete použít k ovonění domácnosti, sáhněte také po vůních koření. Rozmarýn, bergamot či šalvěj jsou často opomíjenými vůněmi. Jsou výrazné, ale ne sladké, „babské“. Mezi esenciálními oleji samozřejmě najdete také typické a často užívané vůně koření a bylin. Těmi jsou například levandule, skořice či badyán. Jestliže nemáte difuzér či nechcete v koupelně bez dozoru nechávat lampičku na vonné oleje, kápněte dvě nebo tři kapky například na papírovou rolku uvnitř toaletního papíru.

Esenciální oleje může také použít při praní prádla do posledního máchání. Ne všichni si užíváme nepřirozené vůně aviváže. Jen pár kapek vydá za celou odměrku vonné aviváže. Pokud použijete s esenciálním olejem i ocet, nahradí i samotnou aviváž a nejen vůni.

Zdroje: adbz.cz, cleanmyspace.com