Záchodová mísa slouží jako „maják v bouři“ všem, kteří si potřebují rychle odlehčit. Není proto divu, že tahle část toalety je frekventovaná a je potřeba ji čistit průběžně. Nikdo po vás nechce, abyste trávili hodiny pulírováním záchodu, ale když si osvojíte tento tříminutový rituál, budete spokojeni a i váš domov bude působit daleko pěstěnějším dojmem.

Jak vyčistit toaletu krok za krokem

Podívejte se na video:

Zdroj: Youtube

Začněte tím, že si pořídíte stabilní gumové rukavice, které vaše ruce ochrání od chemie a případných bakterií. Máte? Pak si připravte dezinfekční přípravek a postříkejte jím toaletu od shora dolů. Snažte se o to, aby postřik byl co nejintenzivnější a vytvářel mokrý film. Jedině tak bude mít úklid smysl.

Začněte zásobníkem na vodu, poklopem (svrchu i zevnitř), pokračujte záchodovým prkýnkem po obou stranách, okrajem klozetu a hlavně nezapomeňte na spodní část WC! Spousta lidí tuhle část opomíjí, přitom se v ní usazuje spousta prachů a nečistot. Máte?

Pozor na chlornan sodný!

Přípravek na záchodové míse nechte chvíli působit. Mezitím WC štětkou vyčistěte vnitřní část klozetu a důkladně ji spláchněte. Až poté naneste pod „límec“ mísy čisticí gel. Při volbě čisticích gelů si dejte pozor na složení, protože třeba chlornan sodný působí jako bělidlo. To by ostatně nevadilo (kdo by nechtěl mít běloskvoucí záchod, že!), ale bohužel se stává, že naleptává keramický povrch mísy, což může být problém nejen estetický, ale i hygienický. V narušeném povrchu se totiž pak usazuje močovina a vaše mísa může zapáchat i v případě, že je důkladně vyčištěná.

Toaleťák versus hadr

Zatímco wc gel působí uvnitř toalety, vy se můžete věnovat úklidu kolem. Vezměte si toaletní papír a postupně stírejte – opět odshora dolů – vrstvu dezinfekce. Pokud chcete, můžete použít i praktické dezinfekční ubrousky, které jsou z rozložitelného materiálu a dají se spláchnout do toalety. Naopak nevhodný je hadr, který se i po pečlivém vyprání stává semeništěm bakterií. Proto při téhle formě úklidu sázejte jen na jednorázové čisticí pomůcky.

Šetrné enzymatické čištění

Jakmile se bude váš záchod lesknout čistotou, vezměte wc kartáč a vypulírujte vnitřek mísy. Nakonec „skřípněte“ násadu kartáče mezi záchod a prkýnko a nechte ho důkladně okapat. Pak ještě ukliďte okolí záchodu, kde může být spousta vlasů, chlupů a prachu. Práci vám usnadní enzymatický čistič, který tyhle „biologicky stopy“ šetrně odstraňuje.

Jak rychle provnět toaletu

Kápkněte na vnitřní část ruličky od toaletního papíru trochu oblíbeného esenciálního oleje. S každým odtržením toaletního papíru se vůně rozvine po místnosti. Takhle jednoduché to je.

Související články


Zdroje: www.youtube.com, www.hobby.instory.cz