Na plynovém grilu je příprava jídla rychlá

Nejlepší gril pro zahradní grilování? Co všechno zvážit před nákupem

Klasický na dřevěné uhlí, plynový nebo elektrický, který gril bude pro vás ten pravý? Správně vybraný gril je skvělý pomocník, připraví nejen maso, umí i udit nebo upéct pizzu.

Teplé paprsky slunce probouzí přírodu a zahrádky i terasy ožívají. Možná už se k vašemu nosu donesla vůně prvních grilovaných pochoutek a zatoužili jste po šťavnatém mase a křupavé zelenině. Grilovací sezóna je zkrátka tu, tak si vyberte ten pravý stroj na výrobu pochoutek.

Základní otázka: výběr paliva

První věc, kterou si musíte rozhodnout je, zda chcete klasický gril na dřevěné uhlí, případně volba padne na elektrický nebo plynový gril.

  • Gril na dřevěné uhlí - Hodně lidí nedá dopustit na klasické grily, nejvíce oceňují lehkou kouřovou vůni, kterou masu dodají rozpálené brikety. Při použití grilu na dřevěné uhlí vždy počítejte s delší dobou nutnou pro přípravu jídla, palivo musíte nejdříve roztopit na optimální teplotu a pak se teprve dá péct maso. Existují samozřejmě různé startovače, které proces urychlí, přesto bude třeba alespoň 30-40 minut, než bude gril ideálně připraven.
  • Plynové grily nahrávají těm, kteří chtějí grilovat často, stačí pouze otočit knoflíkem a během pár minut můžete začít. Jestli rádi sedíte na zahradě i ve všední den a chcete si na grilu běžně připravovat večeři, je pro vás plynový gril ideální variantou.
  • Elektrické grily jsou připraveny k akci také poměrně rychle, navíc se dají použít v podstatě kdekoli. Kromě menších přístrojů určených do interiéru existují také velké venkovní grily. 

Pokud nemáte zahradu a chcete grilovat na terase nebo na balkóně, zvolte raději plynový nebo elektrický gril, který neobtěžuje okolí. Bonusem je, že v podstatě všichni výrobci nabízí možnost aromatizace dřevem, tedy zakouření masa při grilování na plynovém či elektrickém grilu dřevěnými štěpky ze speciální nádoby. Vzniklý kouř dodá masu připravovanému na plynu uzený nádech.

Co ještě zvážit před nákupem grilu

  • Velikost grilu se odvíjí od počtu osob, které hodláte nasytit. Pomůckou při výběru může být výkon plynových a elektrických modelů, případně grilovací plocha roštu. Pro menší počet lidí si vystačíte s grilem o výkonu 5 kW, čtyřčlenná rodina využije gril s výkonem 5-10 kW. Pro takto početnou domácnost se také doporučuje zvolit gril s plochou alespoň 1 500 cm2. Větší grily jsou vhodné pro početnější společnost, například pokud pravidelně pořádáte zahradní párty.
  • Snadnost údržby - při rozhodování o koupi vám pomohou zdánlivé maličkosti, užitečná je třeba možnost mýt grilovací rošt nebo desku v myčce.
  • Dobrým pomocníkem pro grilování je teploměr poskytující neustálý přehled o teplotě uvnitř grilu a termostat, kterým umožňuje její regulaci. Velmi praktická je i odkládací plocha pro uložení všech surovin a pomůcek.

Drobnosti, které se mohou vymstít

Ať už se rozhodnete pro kteroukoli variantu, některým věcem věnujte zvláštní pozornost. U klasických grilů si ověřte, zda mají pevnou konstrukci, tedy že je gril stabilní a nožky nejsou vratké. Prázdný gril možná vypadá stabilně, ale až ho zatížíte uhlím a masem, mohl by se překotit a rozsypat. Pokud chcete, aby gril vydržel déle, je dobré zkontrolovat, zda plech v dolní části je dostatečně silný. Levnější grily s málo odolnými plechy brzy prohoří a gril vás klidně opustí za jednu grilovací sezónu. Také zvažte, zda si pořídíte otevřený gril nebo raději gril s poklopem, kde se teplo udržuje a příprava je rychlejší a maso se propéká rovnoměrně.

Na grilu můžeme připravit i pizzu.Na grilu můžeme připravit i pizzu.Autor: Floki / Shutterstock.com

Z plynových grilů vybírejte ty, které mají více než jeden hořák, aby distribuce tepla probíhala rovnoměrně. Hořáky mohou být umístěné pod grilovací deskou nebo z boku. Při umístění pod grilovací deskou hrozí, že na hořák bude kapat omastek a šťáva z masa. Hořáky jsou sice většinou kryty a riziko znečištění je malé, v případě bočního umístění se mu však vyhnete zcela. Užitečná je také plotýnka, kterou mají některé grily ve výbavě navíc. Na takto vloženém vařiči připravíte cokoli navíc a na grilu s klidem vytvoříte kompletní jídlo, ostatně na plynovém grilu se bez problému dá upéct i buchta. Při výběru grilu prostudujte také jeho příslušenství, možností je spousta. Někomu učarují rošty, do kterých se dá umístit pánev wok, jiní se nadchnou pro pizza kámen.