Teplé paprsky slunce probouzí přírodu a zahrádky i terasy ožívají. Možná už se k vašemu nosu donesla vůně prvních grilovaných pochoutek a zatoužili jste po šťavnatém mase a křupavé zelenině. Grilovací sezóna je zkrátka tu, tak si vyberte ten pravý stroj na výrobu pochoutek.

Základní otázka: výběr paliva

První věc, kterou si musíte rozhodnout je, zda chcete klasický gril na dřevěné uhlí, případně volba padne na elektrický nebo plynový gril.

  • Gril na dřevěné uhlí - Hodně lidí nedá dopustit na klasické grily, nejvíce oceňují lehkou kouřovou vůni, kterou masu dodají rozpálené brikety. Při použití grilu na dřevěné uhlí vždy počítejte s delší dobou nutnou pro přípravu jídla, palivo musíte nejdříve roztopit na optimální teplotu a pak se teprve dá péct maso. Existují samozřejmě různé startovače, které proces urychlí, přesto bude třeba alespoň 30-40 minut, než bude gril ideálně připraven.
  • Plynové grily nahrávají těm, kteří chtějí grilovat často, stačí pouze otočit knoflíkem a během pár minut můžete začít. Jestli rádi sedíte na zahradě i ve všední den a chcete si na grilu běžně připravovat večeři, je pro vás plynový gril ideální variantou.
  • Elektrické grily jsou připraveny k akci také poměrně rychle, navíc se dají použít v podstatě kdekoli. Kromě menších přístrojů určených do interiéru existují také velké venkovní grily.

Co ještě zvážit před nákupem grilu

  • Velikost grilu se odvíjí od počtu osob, které hodláte nasytit. Pomůckou při výběru může být výkon plynových a elektrických modelů, případně grilovací plocha roštu. Pro menší počet lidí si vystačíte s grilem o výkonu 5 kW, čtyřčlenná rodina využije gril s výkonem 5-10 kW. Pro takto početnou domácnost se také doporučuje zvolit gril s plochou alespoň 1 500 cm2. Větší grily jsou vhodné pro početnější společnost, například pokud pravidelně pořádáte zahradní párty.
  • Snadnost údržby - při rozhodování o koupi vám pomohou zdánlivé maličkosti, užitečná je třeba možnost mýt grilovací rošt nebo desku v myčce.
  • Dobrým pomocníkem pro grilování je teploměr poskytující neustálý přehled o teplotě uvnitř grilu a termostat, kterým umožňuje její regulaci. Velmi praktická je i odkládací plocha pro uložení všech surovin a pomůcek.

Drobnosti, které se mohou vymstít

Ať už se rozhodnete pro kteroukoli variantu, některým věcem věnujte zvláštní pozornost. U klasických grilů si ověřte, zda mají pevnou konstrukci, tedy že je gril stabilní a nožky nejsou vratké. Prázdný gril možná vypadá stabilně, ale až ho zatížíte uhlím a masem, mohl by se překotit a rozsypat. Pokud chcete, aby gril vydržel déle, je dobré zkontrolovat, zda plech v dolní části je dostatečně silný. Levnější grily s málo odolnými plechy brzy prohoří a gril vás klidně opustí za jednu grilovací sezónu. Také zvažte, zda si pořídíte otevřený gril nebo raději gril s poklopem, kde se teplo udržuje a příprava je rychlejší a maso se propéká rovnoměrně.