Samozřejmě, že ke kvalitnímu spánku je důležitá i psychická pohoda a eliminace stresu. Ložnice by měla být místem ryze soukromým, z něhož se každé ráno dobře vyspaní a odpočatí vydáváte různými směry za plněním svých každodenních úkolů. Jak to ale provést, když nemůžete usnout, v noci se budíte či spíte jen velmi málo?

Čistička vzduchu do ložnice

Aby byl spánek zdravý, měli byste v průběhu noci dýchat čerstvý vzduch bez prachu a roztočů, kteří dráždí vaše sliznice. A to platí i u těch osob, které nejsou alergici. Čistička vzduchu by měla mít HEPA filtry, které dokážou zachytit i ty nejmenší prachové částice. Za hrtan a do dolních cest dýchacích pronikají částice menší než 10 µm. Tyto vdechované částice se usazují v průduškách, dále putují do plicních sklípků a nakonec proniknou třeba i do krve a mohou způsobovat zdravotní problémy. Proč tedy dýchat špinavý vzduch, když nám od něj čistička vzduchu může ulehčit alespoň přes noc. Navíc vám čistička zajistí i příjemnou vlhkost vzduchu, která je aktuální zvlášť v době, kdy v interiéru topíme, a suchý vzduch nám neprospívá.

Nepodceňujte stínění

Zvláště při práci na směny, anebo v letním období, se vyplatí mít na oknech kvalitní zatemňující závěsy. Nemáte-li na oknech v ložnici žaluzie, můžete uvažovat o pořízení zatemňovacích závěsů vyrobených z takzvaných blackout látek. Tento druh látky má střední speciální vrstvu tvořenou tak, aby nejen dokonale zastínila místnost, ale také aby tlumila zvuky přicházející do místnosti zvenčí. Nenechte se mýlit, že zatemňující látky jsou nutně jen v temných barvách. Na výběr máte z mnoha stylových vzorů, barev anebo žíhání.

Pozor na modré světlo

Výzkumy potvrdily, že spánek mohou narušovat nejen vnější zdroje umělého světla, ale i negativní účinky takzvaného modrého světla. To je vyzařováno nejen televizí, ale i monitorem počítače, tabletu či mobilního telefonu. Proto je dobré zapomenout před spaním na všechna chytrá zařízení a raději se před usnutím věnovat četbě knihy.

Voňavý polštář s levandulí

Zamysleli jste se někdy nad tím, že i vůně může ovlivnit váš spánek a jeho kvalitu? Aromaterapie se skvěle uplatní nejen při koupelích, ale také jako příjemný prostředek uvolňující atmosféru v ložnici před spaním. V tomto směru je doslova za zázračnou považována levandule. Zpříjemněte si spaní například prostřednictvím sprejů s vůní levandule a před spaním si nastříkejte tuto vůni na polštář. Ta nejlépe uvolní vaši mysl a navodí zdravý spánek.

Další důležité prvky, které pomohou přivolat kvalitní spánek

V neposlední řadě patří ke kvalitnímu spánku i správná pokojová teplota, kvalitní a čisté ložní povlečení odpovídající roční době, volba vhodné matrace (pro každou osobu jiná), i naše schopnost se před spaním odreagovat a neméně důležité je včas si dopřát poslední jídlo před spaním. Věříme, že po úpravě nevhodných stravovacích návyků bude zase váš spánek zdravý, kvalitní a po probuzení budete moci konstatovat, že jste se vyspali opravdu do růžova.

Ložnice budoucnosti

Představte si, že vás po ránu bude probouzet jemná masáž, k probouzení nebude třeba žádného budíku a vaše lůžko bude zaznamenávat váš tlukot srdce i rychlost dechu či délku vašeho tvrdého spánku. Nebo dokonce, že byste se díky prostředí ložnice mohli přenést do stavu beztíže. To všechno není nijak vzdálená budoucnost. Již několik desítek let se problematice kvalitního spánku věnují v Itálii. Jistá společnost se věnuje vývoji biometrických postelí a nadstandardních zdravotních matrací, které monitorují a analyzují spánek a na základě vyhodnocených dat pak navrhuje řešení, jak zlepšit jeho kvalitu. Nemalý důraz se od samého počátku vývoje lůžek klade také na využití obnovitelných zdrojů a recyklovaného materiálu. Veškerá energie na výrobu jedné takové matrace je naprosto minimální.