Přesto že jsou octomilky, zvané také vinné mušky, neškodné, doma je mít nechcete. A není divu, lezou na ovoce, zbožňují sladké nápoje, obsypávají zahnívající zbytky, vyletují z odpadkového koše a najdete je i ve sklenici, ze které se chcete napít. Nepříjemného poletujícího hmyzu se zbavíte, pokud dodržíte následující postup.

Důkladný úklid

Octomilky k vám do kuchyně nejspíš přilákal zápach kvašeného ovoce nebo zahnívající vody ve váze. Pro člověka spíše nelibé pachy jsou pro octomilky vůně atraktivní, bez váhání se za nimi vydají a brzy se začnou množit. Pokud už vás doma ohrožuje invaze mušek musíte bez odkladu najít a uklidit vše, co octomilky láká. Mohou to být neumyté talíře, prázdné sklenice se zbytky šťávy, piva nebo vína, zapomenutý ohryzek z jablka nebo nevynesený koš. Všechny skvrny umyjte, odstraňte veškeré kazící se ovoce, vyneste odpadky a vodou opláchněte koš i z vnitřní strany, zkontrolujte vázy i květináče. Prohlédněte podlahy, linku i okolí dřezu, jestli někde nezůstávají zbytky čehokoli sladkého a lepivého, co rádo kvasí. Jen tak připravíte octomilky o potravu i podmínky pro množení.

Účinná likvidace

Druhým krokem je likvidace dospělých mušek, které se jinak během pár dnů postarají o početné potomstvo. Otevřete okna a dveře, vytvořte doma průvan. Čerstvý vzduch a časté větrání octomilky odrazuje a vypuzuje. Na pomoc si vezměte klidně i vysavač, pomocí kterého vysajete zbývající mušky. Ke snížení stavu octomilek přispívají i chytré pasti. Bez problému se dají koupit v obchodě, ty nejjednodušší sestavíte snadno doma. Postačí vám na ni obyčejný kelímek, potravinová fólie a jehla nebo párátko. Dovnitř nádobky dejte kousek měkkého jablka nebo zahnívající kuličku hroznového vína. Okraj kelímku přetáhněte fólií a dobře utěsněte. Nakonec do fólie udělejte několik drobounkých dírek. Octomilky prolezou dovnitř nalákané vůní ovoce, ven už ale cestu nenajdou. Později je pak vypustíte někde mimo dům. Jako vnadidlo je vhodná i tekutina, například trochu ovocné šťávy nebo roztok octa s cukrem. V tomto případě se však většina mušek v návnadě utopí.

Spolehlivá prevence

Octomilky se do bytu rády vracejí. Proto v období jejich zvýšeného výskytu dbejte na častý úklid, nádobí ihned umývejte a koš vynášejte co nejčastěji. Ovoce skladujte v uzavíratelných sáčcích nebo miskách, vhodné druhy nechávejte v lednici. Odřezky a zbytky určené na kompost vynášejte tak brzy jak je to možné, případně skladujte v praktické nádobě s pevným víkem. Pro monitorování mušek si pořiďte malý lapač, který octomilky láká na návnadu v podobě feromonu. Lepivý povrch potom tělíčko hmyzu zachytí. Pořídíte ho v drogerii za zhruba třicet korun a bude mít hned jasno, jestli se u vás mušky zase objevily. Pastičku na octomilky nastražíte i v podobě UV lampy do zásuvky, která zahubí mušky nalákané světlem. Takové zařízení vyjde asi na tři sta korun a lze ho umístit prakticky kdekoli, kde je zásuvka.