Zdroje: www.ceskazahradka.cz, www.bydlet.cz, zena.aktualne.cz

Když už vás otravné mušky octomilky navštíví, najdete je většinou v okolí zralého nebo trochu zahnívajícího ovoce či v blízkosti sladkých šťáv. Milují všechno co je kvašené, s chutí nasávají zbytky vína i piva a rády se v hejnech rojí v blízkosti odpadků. Před společností octomilek vás skutečně ochrání jen dokonalá čistota kuchyně a důsledné uklízení nedojedených zbytků.

Vše vlhké co kvasí, je pro ně tím nejlepším lákadlem. Že octomilky kladou vajíčka do nahnilého ovoce, vás však trápit nemusí, protože ho stejně vyhodíte. Miniaturní vajíčka, kterých totiž není zrovna málo, byste v něm vůbec nezaregistrovali. Nejrůznější bakterie, kvasinky či spory plísní mohou octomilky přenést z rozkládajícího se ovoce i na jiné potraviny, ale nemějte strach, protože se neřadí mezi zdravotně nebezpečný hmyz.

Co jsou zač

Octomilka obecná (Drosophila melanogaster) patří k rodu malého dvoukřídlého hmyzu, náležejícího do čeledi octomilkovitých. Zajímavostí této mušky je, že se hojně využívá v genetických výzkumech a patří ke klíčovým modelovým organismům vývojové biologie. Všechny octomilky jsou výbornými letci na velkou vzdálenost, a navíc s vynikajícím čichem.

Jsou to přebornice v rozmnožování

Octomilky, často nazývané též jako ovocné, vinné či banánové mušky, mají většinou zbarvení od světle žluté přes načervenale hnědou až po černou. Jsou velice malé, jen 2 až 4 mm dlouhé. Pokud se vám ale nastěhují do kuchyně, není opravdu vůbec jednoduché se jich zbavit.

Mají totiž neskutečně silnou schopnost rychlé reprodukce. Samička naklade až 400 vajíček do hnijícího ovoce. Další octomilky se pak přímo u vás doma vylíhnou za 3 až 4 dny, v závislosti na teplotě. Přestože jsou octomilky vždy v početní převaze, nevzdávejte se!

Vyzkoušejte osvědčené triky a zlikvidujte je!

Jablečný ocet, cukr a saponát na nádobí

Nalijte ohřátý jablečný ocet do nádoby a přidejte trochu cukru a pár kapek jaru či jiného prostředku na mytí nádobí. Teplé aroma octa mušky přiláká a mýdlové bubliny změní povrchové napětí kapaliny, takže se v tekutině utopí. Past poličte opakovaně několik dní za sebou.

Banán, citron a hroznové víno

Do vhodné nádoby dejte kousek banánu, uleželý kousek citronu nebo hnijící kuličku hroznového vína. Nádobu pevně překryjte potravinovou folií, ve které udělejte jehlou několik miniaturních dírek. Octomilky to během pár hodin naláká dovnitř, ale ven už se nedostanou.

PET lahev a sladké nápoje

Obdobnou past s návnadou lze vyrobit z plastové lahve. Dovnitř jako návnadu nalijte colu nebo nějakou sladkou limonádu, anebo trochu vína či piva. Po stranách udělejte malé dírky a uvidíte, jak to bude octomilky lákat. Za pár dní jich tam uvidíte uzavřených nespočet.

Vysavač

Mušky lezoucí po okně bez rozpaků vysajte opakovaně vysavačem. Následně otevřete okna a vytvořte průvan, octomilky nemají proudění vzduchu rády a časté větrání nesnáší. Takovým způsobem zasadíte populaci octomilek u vás doma první ránu.

Udržujte vodní odpady v naprosté čistotě

Kuchyňský odpad je ideální místo, kde octomilky rády také hodují. Nezapomínejte při úklidu do dřezu a odpadu nalít přípravek na odstranění zbytků a mastnoty. Je jedno, zda použijete klasického "krtka", savo nebo cokoliv jiného.

Vlhkost pokojových květin

Dávejte si pozor, aby vaše domácí květiny nebyly přelité. Mokrá hlína je pro ně ideálním místem na kladení vajíček.