Kdo by nechtěl domov bez pavouků

Aniž bychom trpěli kolektivně arachnofobií, po společnosti pavouků v našich domovech netoužíme. Možná že máte nějaký kout, kde jejich přítomnost trpíte a doufáte v ústní dohodu, že to je jejich kout a váš je zbytek domu. Pavouci ne vždy slib dodrží a tiše se rozlezou po celém bytě. Třebaže je nechceme zabít, sdílet s nimi domov také netoužíme. Na tom není vůbec nic zlého. Pavouci jsou důležitou součástí ekosystému a spreje na jejich likvidaci nejsou nebezpečné nejen jim, ale i všemu živému okolo.

Jak se zbavit pavouků pomocí octa

Na vypuzení pavouků můžete použít i takové suroviny, které najdete doma. Obyčejný bílý ocet je ideálním repelentem a stačí jej jen rozředit v poměru 1:1 s čistou vodou. Octovou vodu nalijte do manuálního rozprašovače a používejte při úklidu. Domácnost důkladně umyjte a vystříkejte rohy, rámy dveří a oken či prostory za nábytkem. Používejte octový sprej při běžném úklidu preventivně. Octovou vodou můžete také používat k mytí podlahy a dalších částí domácnosti.

Nejen ocet vyžene pavouky

Dalšími prostředky s repelentními účinky jsou esenciální oleje. Máte-li mátový, tea tree, eukalyptový nebo také levandulový, růžový či skořicový esenciální olej, přidejte do vody v rozprašovači pět kapek a pořádně promíchejte. Esenciální oleje jsou velmi silné a vždy je musíte ředit. Jejich vůně však bude stále velmi intenzivní. Můžete použít také koření či bylinky, ale jejich aroma i účinek budou méně výrazné.

Zabraňte pavoukům v přístupu

Domov můžete bránit před pavouky také sítěmi v oknech a dveřích, zabezpečením skulin a průduchů v domě. Pamatujte také na to, že se pavouci stahují za nočním světlem. Ne že by je přitahovalo, ale láká hmyz, kterým se pavouci živí. Pokud chcete osvítit v noci chodníček nebo vstupní dveře, zkuste umístit osvětlení tak, aby nebylo přímo na domě.

Zdroje: adbz.cz, www.countryliving.com