Plíseň v bytě je nevítaný host a není s ním žádná legrace. Nejenže narušuje povrch materiálu, na němž se vyskytuje, ale především vyvolává mnohé alergie i dýchací potíže. A kromě toho se mohou stát také odrazovým můstkem ke vzniku dřevokazných hub. Proto je nutné jim předcházet a co nejrychleji je likvidovat.

Jak na to? Podívejte se na video:

Zdroj: Youtube

Nedávejte plísním šanci

Jakmile dostávají plísně vhodné podmínky k životu, počítejte s jejich návštěvou. Vždy se tedy vyplatí v prvé řadě prevence. Plíseň se zpravidla objevuje všude tam, kde je dlouhodobě nadměrná vlhkost a vhodná teplota kolem 25 °C, anebo všude tam, kde je méně než 10 °C. Velice jí vyhovují i studené povrchy, na nichž se sráží vlhký vzduch a nemají dostatečný přístup světla. Příčinou vzniku často bývají i špatně seřízená plastová okna.

Plíseň můžete odstranit mechanicky

Pokud se rozhodnete plíseň odstranit mechanicky, je nutné to provést do maximální možné hloubky. Pracovat byste měli vždy v ochranných pomůckách, abyste nevdechli plísňové spóry a chránili jste si své zdraví. Použijte respirátor, brýle i rukavice.

Místa napadená plísní nejprve namočte vlažnou vodou nebo vodou s dezinfekcí. Zabráníte tak plísňovým spórám v dalším šíření vzduchem. Poté čistým hadříkem opatrně ošetřete i veškerá okolní místa do vzdálenosti 10 cm. Poté plíseň pomocí špachtle nebo hrubého kartáče seškrábejte, a to včetně zasažené omítky. Na hluboce zasažená místa pak použijte termoizolační nátěr nebo fungicidní barvy.

Použijte chytrou houbu

Jedná se o jednoduchý a ekologický způsob likvidace plísně. Můžete nasadit na zeď parazita, který se jimi živí a vám od nich pomůže. Chytrá houba jednoduše plíseň „sežere“ a bude v místech setrvávat, kdyby se objevila nová vhodná potrava. V tomto stavu zůstane až několik let. Pokud by se plíseň opět objevila, houba se aktivuje a znovu plíseň zahubí.

Využijte sílu octa

Ocet je známý nejen jako všestranný a účinný čisticí prostředek na odstraňování skvrn a zápachů, ale perfektně účinkuje i na plísně. Dokonce dokáže zlikvidovat až 82 % druhů plísní, včetně té černé. Neředěný ocet aplikujte na zasažená místa pomocí rozprašovače a nechte tak hodinu účinkovat. Na závěr místa na zdi otřete čistou mýdlovou vodou a nechte je řádně vyschnout.

Na plísně platí i jedlá soda

Výborným bojovníkem proti plísním je i tento oblíbený bílý prášek. Vytvořte si z ní smícháním s trochou vody hustou pastu a naneste ji všude tam, kde se objevila plíseň. Nechte ji zaschnout a cca po půl hodině ji setřete. Jedlou sodu můžete využít i k účinné prevenci. Smíchejte 2 kávové lžičky sody s 0,5 l vody a nastříkejte tuto směs na problematická místa.

Vyzrajte na plíseň díky alkoholu

Stačí si připravit směs z vody a čistícího alkoholu ve stejných poměrech a napustit ji do rozprašovače. Tuto směs pak rozprašte na postižené místo, kde se plíseň nachází, a nechte ji působit. Po několika hodinách nebo přes noc můžete plíseň očistit houbičkou nebo hadříkem a vodou. Tento jednoduchý domácí trik pomáhá zničit plíseň a zároveň dezinfikuje postiženou oblast.

Zdroje: www.wikihow.cz, www.bydlimekvalitne.cz, www.ceskykutil.cz