Zdroje: pestujme.cz, www.healthline.com

Jak se zbavit rybenek?

Rybenky patří mezi bezkřídlý hmyz, který nás svojí přítomností málokdy znepokojí. Pohybují se v našich příbytcích jen v noci. Když na ně například při úklidu narazíte a vystavíte je světlu, hned se zase rychle schovají do stínu. Jsou docela maličké se stříbro šedivým leskem a tvarem, který připomíná malou rybku. Rybenky nepřenášejí nemoci a málokdy ničí potraviny. Velmi jim však chutná papír, lepidlo či oblečení a jiné látky. Rybenkám vyhovuje vyšší vlhkost. V sušších oblastech si jich můžete všimnout týden po dešti, kdy se náhle rozmnoží.

Rybenky vyžene i úklid

Prevencí je samozřejmě úklid, ale především vysušení místnosti. Rybenky preferují vzdušnou vlhkost, proto průvan a použití větráků může zásadně ovlivnit jejich výskyt. Vhodný je rozhodně také hloubkový úklid. Zbavte se zatoulaných papírů, skladovaných novin či starých časopisů, oblečení či jiné látky vyperte, vyžehlete a uložte na jiné místo nebo do nepřístupných kontejnerů. Protože rybenky milují papír i lepidlo, velkým lákadlem jsou pro ně knihovny. Pokud je to možné, alespoň dočasně knihy přemístěte, dopřejte jim proschnutí a dostatečný přístup vzduchu. Nechejte mezi nimi dostatek místa, aby mohl proudit vzduch. Proti rybenkám vám také pomohou lapače vlhka i koření, jejichž pach tento drobný hmyz nesnáší.

Sucho a vůně rybenky nesnášejí

Pokud máte zvýšenou vlhkost v domě, rozhodně je vhodné zbavit se jí, i pokud netrpíte přítomností rybenek. S tím vám mohou pomoci například pohlcovače vlhkosti z ovzduší. Obsahují tabletu nebo jinou náplň, která na sebe váže vlhkost. V malém měřítku vám může pomoci i sůl nebo rýže. Umístěte látkové sáčky nebo misky s rýží či solí v zadní části knihovny, botníku nebo šatníku.

Mezi přírodní odpuzovače rybenek také patří sušený bobkový list a levandule. Jejich vůně je navíc příjemná, a tak není problém, když vám provoní skříň s oblečením, které nosíte nebo kde máte uložené nesezónní kousky. Velmi dobře fungují také tablety a vonné oleje z cedrového dřeva. Do koupelny se hodí použití levandule, ale i citronu. I koupelnu či WC pravidelně větrejte a přes teplejší měsíce nechejte otevřenou ventilaci.

V krajním případě můžete pod nábytek umístit lepové pasti. Použijte žluté lepové desky nebo pasti, které používají sadaři.

Související články