Statická elektřina představuje problém především na podzim a v zimě. Takže teď je ten pravý čas se podívat na to, jak se ji můžeme doma zbavit a jak zamezíme tomu, abychom se báli doma čehokoli dotknout.

Co je statický elektřina?

Statická elektřina vzniká nerovnováhou kladných a záporných elektrických nábojů, které mezi sebou dokážou rázně přeskakovat. A právě tento přeskok se nám jeví jako rána, i když není bolestivá. Spíše se lekneme.

Existují ale případy, kdy by tento výboj mohl být i nebezpečný. Je to v případě, kdy byste měli v dosahu předmětů na statickou elektřinu náchylných, jako jsou třeba koberce, umístěny hořlavé látky, nebo nezajištěnou elektroniku.

Zvýšení vlhkosti v bytě

Co pomáhá nejvíce, je jednoduché zvýšení vlhkosti v bytě, k němuž postačí i obyčejný zvlhčovač vzduchu. V zimě byste měli mít doma ideálně vlhkost mezi 40-50 %. Pokojové zvlhčovače umístěte tam, kde trávíte nejvíce času. Na trhu se jich objevuje už několik různých druhů, takže se stačí jen rozhodnout. Vybírejte i podle typu bydlení – rozdíl je totiž mezi novostavbou a starým a vlhkým domem, kde hrozí plísně.

Ke správné vlhkosti navíc pomůže i to, pokud budete vařit tekutiny na sporáku nebo zvýšíte intenzitu horkých koupelí a sprchování. Odpařovaná voda zvýší vlhkost v bytě a pomůže snižovat statickou elektřinu.

Pokud se koupete, nevypouštějte vodu, ale nechte ji pomalu vychladnout, klidně i do rána. Platí zde totéž, co u vaření vody.

Noste doma kovy, ale ne brnění!

Dalšími osvědčenými triky jsou i správné boty – nenoste doma crocsy nebo jiné body s gumovou podrážkou, protože guma umožňuje, aby se na vašem těle hromadil statický náboj. Lepší je nosit i ponožky, které gumu od těla „izolují“. Stejně tak pomůže zakrýt syntetické pohovky prostěradlem, protože syntetická vlákna jsou náchylnější k tvorbě statické elektřiny.

Další vtipnou pomůckou jsou i mince. Pokud budete v kapse nosit minci nebo jakýkoli jiný kovový předmět, pomůžete tím vybití náboje a předejdete statickému šoku. Můžete tak u sebe nosit klíče nebo i kancelářskou svorku, kterou občas „dobijete“ kontaktem s jiným kovovým předmětem.

Další tipy a triky:

-      

-       Oblečení sušte na vzduchu. Nevytvoří se tak statický náboj a zároveň se zvýší i vlhkost vzduchu v domácnosti

-      

-       V sušičce sušte s přidáním plátna nebo změkčovače tkanin. Pomohu i vlněné míčky.

-      

-       Do cyklu máchání v pračce přidejte bílý ocet, díky němuž si oblečení udrží více vlhkosti.

-      

-       Oblečení věste na drátěná ramínka spíše než na plastová. Kov statickou energii odvádí, jak už víme.

-      

-       Hydratujte své tělo i pokožku.

-      

-       Používejte kondicionér na vlasy. Vlasy jsou totiž díky nošení zimní čepice výbornou zásobárnou statické elektřiny.

-      

-       Vlasy češte kovovým hřebenem nebo kartáčem s přírodními štětinami.

Pokud se tedy chcete doma zbavit statické elektřiny a sní nepříjemných šoků, doporučujeme zavést preventivní opatření. Vyšší vlhkost doma je navíc mnohostranně prospěšná. Zimní měsíce jsou pak ideální dobou a mohou nastartovat i rutinu, díky níž budete žít v optimálně vlhkém prostředí.

Zdroje: www.elektrina.cz, adbz.cz, housewifehowtos.com