V případě, že jste si všimli nepříjemného zápachu z pračky, hroutit se nemusíte, protože se jedná o naprosto běžný jev. Čas od času se tento nešvar objeví u každé pračky. Protože jde o nepříjemnou potíž, měli byste tedy jednat co nejrychleji. Nemusíte však hned volat opraváře, snadno si v mnoha případech poradíte sami, stejně jako to uměly naše babičky.

Co vše může být příčinou zápachu

Je dost možné, že se ve vaší pračce začaly šířit plísně a bakterie. Mnohdy se stává, že je na vině usazená aviváž, mastnota, zbytky pracího prášku a vodní kámen. Kvalita praní se tak postupně zhoršuje a někdy může dojít i k poruše pračky. Občasná údržba je prostě nutná.

Trik babiček? Ocet a jedlá soda!

Jedná se o recept prověřený dlouhými roky. Ocet je totiž netoxický a umí si dokonale poradit s každým zápachem. Můžete ho nalít přímo do bubnu a jeho sílu lze znásobit hrnkem jedlé sody. Stejně tak lze tento mix s trochou vody přidat do přihrádky na prášek i aviváž.

Pak zapněte prací cyklus s nejvyšší teplotou. Můžete jej nechat doběhnout do konce, anebo ho přerušit před vypouštěním. V tento moment nechte směs octa a jedlé sody působit delší dobu, nejlépe přes noc. Druhý den nechte program doběhnout, a to i s vypuštěním veškeré vody. Aby byla pračka dostatečně propláchnutá, zopakujte náležitý program ještě jednou.

Zaměřte se na těsnění a filtr

Nejvíc inkriminované místo na nečistoty je těsnění kolem dvířek pračky. Po každém praní byste měli tuto oblast zkontrolovat a zbavit veškerých usazenin. Stačí k tomu vlhký hadřík namočený v octu. V případě nelibého zápachu neváhejte zkontrolovat a vyčistit i vypouštěcí filtr. Budete se divit, co tam častokrát najdete za „poklady“, které jsou zapomenuté nejčastěji v kapsách.

Zkontrolujte hadice

Zápach mnohdy způsobují i hadice na vypouštění odpadní vody, které bývají zanesené a plné hnilob a bakterií. Buď je vyčistěte nebo nahraďte za nové, a to podle jejich stavu.

Vyzrajte na puch dokonalým sifonem

Příčinou nepříjemného odéru může být také špatný a netěsnící sifon. V tom případě jej rovnou vyměňte za chytrý sifon se zápachovým uzávěrem, který má suchou klapku. Díky perfektnímu těsnění totiž špinavá voda odteče bez jakéhokoliv zápachu.

Neopomínejte programy na vyšší teploty

Pro bezchybný provoz každé pračky je nesmírně důležité vyprat prádlo párkrát do měsíce na teplotu 90 °C. A to i v případě, že nemáte dostatek prádla, které tuto teplotu snese. Stačí pustit pračku naprázdno. Některé moderní výrobky mají tzv. čistící program, který umí odstranit nečistoty pomocí horké vody nebo páry.

Nechte pračku dýchat

Po každém dokončeném praní nechte vždy dvířka a dávkovací šuplík na aviváž otevřené. Prostory pračky budou moci lépe oschnout a zabráníte tvorbě nežádoucích plísní a hnilob.

Zdroje: www.veselebydleni.cz, www.bydlimekvalitne.cz, www.rexter.cz